Bude Denisa Saková nástupkyňou Kaliňáka?

Po boku Roberta Fica sa začne viac objavovať nová generácia politikov Smeru. Na výjazdoch, ktoré chystá po celom Slovensku, ho bude sprevádzať pravá ruka ministra vnútra Roberta Kaliňáka, štátna tajomníčka Denisa Saková a vicepremiér Peter Pellegrini. Práve o Sakovej sa hovorí, že by v budúcnosti mohla vystriedať Kaliňáka na poste ministra vnútra.

17.01.2017 12:00
Robert Fico, Denisa Saková, Peter Pellegrini Foto:
Premiér Robert Fico oznámil vo videu na sociálnej sieti, že na výjazdoch ho bude sprevádzať štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková a vicepremiér Peter Pellegrini.
debata (78)

Premiér výjazdy oznámil na sociálnej sieti vo videu, na ktorom vedľa neho stojí Saková a Pellegrini. „Pozval som niektorých predstaviteľov z nastupujúcej politickej generácie Smeru, aby chodili so mnou,“ hovorí s tým, že v utorok pôjde do Martina.

Prijme ho primátor a podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. „Budem sa tešiť zo spoločnosti podpredsedu vlády Peťa Pellegriniho, ktorého úlohou bude najmä sústrediť sa na otázky modernizácie Slovenska, investície, regionálny rozvoj, a rovnako bude so mnou aj štátna tajomníčka ministerstva vnútra Deniska Saková, ktorá sa sústredí na témy typické pre tento rezort, ale predovšetkým je to téma reformy verejnej správy. Bude to dobrá partia. Myslím si, že môžeme urobiť kus dobrej roboty,“ povedal premiér.

Pozornosť vzbudzuje najmä Saková, o ktorej sa už dlhšie hovorí ako Kaliňákovej náhrade vo vláde. Takáto zmena v rezorte vnútra však podľa našich informácií nie je na programe dňa. Podľa politológa Michala Horského zrelý politik si uvedomuje, že politický čas plynie oveľa rýchlejšie ako ten osobný.

Aj preto iniciatívu predsedu Smeru navštíviť celé Slovensko a popritom ešte viac zviditeľniť svojich straníckych spolupracovníkov hodnotí politológ ako dobrý nápad. „Robert Fico si zrejme uvedomuje, že nielen kauza Bašternák, ale aj všeobecný pocit z málo razantnej reakcie na hlasy spochybňujúce právny štát si vyžadujú ústretové kroky, aby do budúcich volieb zastavil pokles preferencií Smeru,“ zhodnotil politológ.

Pokiaľ ide o Denisu Sakovú, za prvej vlády premiéra Fica pôsobila v rezorte vnútra ako generálna riaditeľka sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti. V rokoch 2012 až 2016 bola vedúcou služobného úradu ministerstva vnútra. V marcových parlamentných voľbách kandidovala za Smer na 29. mieste, po nich ju kabinet vymenoval za štátnu tajomníčku.

Peter Pellegrini už dlhšie stúpa po straníckom rebríčku. V Smere šéfoval okresnej organizácii v Banskej Bystrici, v júni 2014 sa stal podpredsedom strany. V predchádzajúcej Ficovej vláde zastával funkciu štátneho tajomníka ministerstva financií, neskôr ministra školstva. Po odchode Pavla Pašku z pozície šéfa Národnej rady koncom roku 2014 bol Pellegrini zvolený za jeho nástupcu.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Peter Pellegrini #Denisa Saková