Výbor prelomil veto prezidenta, zákon o slobode náboženskej viery odporúča schváliť

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a média dnes prelomil veto prezidenta a odporučil, aby na najbližšej schôdzi parlament opätovne schválil novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností.

17.01.2017 15:57
debata (50)

Tým sa zvýši minimálny počet plnoletých členov pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti z 20-tisíc na 50-tisíc členov. Za opätovne schválenie návrhu hlasovalo deväť členov výboru, dvaja poslanci z opozičného hnutia OľaNO poslankyňa Viera Dubáčová a Jozef Viskupič boli proti.

Stanislav Gaňa, riaditeľ odboru legislatívy a milostí Kancelárie prezidenta SR predniesol výboru pripomienky prezidenta Andreja Kisku, ktorý odporúča poslancom novelu neschváliť. Podľa neho totiž za posledných desať rokov nevznikla na Slovensku nijaká nová náboženská spoločnosť. Taktiež prezident nepovažuje novelu za dostatočne odôvodnenú.

Prezident Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorú parlament prijal 30. novembra. Poslancom navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní zákon odmietli ako celok. Ako dôvod prezident uviedol, že novela neprimerane zasahuje do základných práv a slobôd garantovaných ústavou SR. Pokiaľ ide o vrátenú novelu, Kiska v odôvodnení pripomína, že deklarovaným cieľom novely malo byť podľa predkladateľov eliminovať “špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností” s cieľom získať finančné príspevky od štátu. V mene toho schválený zákon zvýšil minimálny počet plnoletých členov pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti z 20-tisíc na 50-tisíc členov.

Podľa prezidenta predkladatelia nepreukázali, že riziko podvodov pri registrácii nových cirkví alebo náboženských spoločností sa zvyšuje. Zásah do základných práv a slobôd garantovaných ústavou považuje hlava štátu za neprimeraný aj preto, lebo podmienku 50-tisíc členov podľa posledného sčítania ľudu na Slovensku plnia len štyri z 18 v minulosti registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Táto podmienka je zároveň neprimeraná aj pri porovnaní so zákonnými úpravami v iných členských krajinách EÚ.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #výbor pre kultúru a médiá