Cernan kysucké korene nikdy nezaprel. Do rodiska predkov sa vrátil

Svoju cestu na Mesiac som začal niekde tu, z týchto koreňov vo Vysokej nad Kysucou - hovorieval posledný muž na Mesiaci, keď navštívil Kysuce. Odtiaľ pochádzal jeho starý otec Štefan Čerňan. A tak ako zanechal svoju stopu na Mesiaci, zanechal ju Eugene Cernan aj na Kysuciach, ktoré osobne navštívil.

17.01.2017 20:00
Eugen Cernan Foto:
Eugen Cernan sa vždy veľmi úprimne zvítal s každým, kto mu prišiel podať ruku.
debata (31)

„Bol hrdý na starých rodičov. Cítil úctu ku kraju, z ktorého rodičia pochádzali,“ spomína si na osobné stretnutia s americkým astronautom, ktorého starí rodičia pochádzali z Česka a zo Slovenska, bývalý starosta Vysokej nad Kysucou Ladislav Kubačák. Našu krajinu navštívil Cernan v rokoch, keď mal zhodou okolností životné jubileum. Bol tu ako 40-ročný, potom o dvadsať rokov neskôr a tiež ako 70-ročný. So slávnym mužom sa Kubačák stretol tri razy. V roku 1974 ešte ako študent v dave ľudí a o dvadsať rokov neskôr ho už vítal ako starosta Vysokej nad Kysucou.

Cernan sa vždy veľmi úprimne zvítal s každým, kto mu prišiel podať ruku. Bol šťastný, keď stretol príbuzných, ktorých nikdy predtým nevidel. „Bolo vidno, že má síce rázny vojenský výcvik, ale bol to človek veľmi úprimný, srdečný a milý,“ dodáva exstarosta a súčasný prednosta miestneho obecného úradu. A tak, ako on bol srdečný k ľuďom, boli aj obyvatelia Kysúc hrdí naňho. Vždy ho vrelo privítali, aj v roku 1974, necelé dva roky po pristátí na Mesiaci, hoci vtedajším politickým predstaviteľom krajiny vtedy návšteva amerického astronauta príliš nevyhovovala a snažili sa ju ignorovať.

Kysucké múzeum v Čadci. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Kysucké múzeum v Čadci Kysucké múzeum v Čadci.

Drevenica, v ktorej starí rodičia Čerňanovci žili, sa nezachovala. Obec i krajinu opustili v roku 1903, keď sa vysťahovali do USA. „Situácia odchodu Anny a Štefana Čerňanovcov akoby trošku pripomínala súčasnú situáciu, pretože aj oni boli migranti, ktorí museli opustiť domovinu. Odišli za veľkú mláku a ich potomok Eugene Andrew Cernan napokon preslávil aj Vysokú nad Kysucou,“ mieni súčasný starosta Anton Varecha.

V Múzeu kysuckej dediny v Čadci má posledný muž na Mesiaci vlastnú expozíciu, v rodisku jeho starého otca je po ňom pomenovaná základná škola a na obecnom úrade má pamätnú izbu. Sú tam zhromaždené veci, ktoré sa s Cernanom spájajú – zápis v obecnej kronike, listy, rodinné fotografie, ale aj vzácne predmety z jeho vesmírnej misie, ktoré do izby venoval.

Napríklad aj kúsok z vonkajšieho plášťa Apolla 17, veliteľského modulu America, ktorý bol vybraný po jeho historickom lete k Mesiacu v decembri 1972. „Tieto predmety zanechal pán Cernan pri svojej návšteve v obci v roku 1994. My Vysočania sme hrdí, že v jeho žilách kolovala aj vysocká DNA, aj kysucká, slovenská, československá,“ povedal starosta Varecha.

Expozíciu Človek na Mesiaci venovalo Eugenovi... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Eugen Cernan Expozíciu Človek na Mesiaci venovalo Eugenovi A. Cernanovi Kysucké múzeum v Čadci. Ten zanechal 28. septembra 1994 zápis v obecnej kronike.

Cernan zasa s dojatím a vďakou prijal od Kysučanov napríklad krstný list svojich starých rodičov. Rok pred osemdesiatinami mu na slovenskom veľvyslanectve v USA odovzdali dar od žilinskej župy – umelecky spracovaný rodostrom kysuckých predkov. „Jeho rodokmeň ukazuje, že rodina Čerňanovcov tu bola hlboko zakorenená ešte v 16. storočí,“ hovorí riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci Miloš Jesenský. Kysucké múzeum venovalo astronautovi expozíciu, ktorej súčasťou je i kópia kozmického skafandra, aký mal Cernan na sebe, keď pristál na Mesiaci.

Výstava sa čoskoro presunie do priestorov v Krásne nad Kysucou. „Pripravujeme novú expozíciu – Kysucká odysea, od pravekých ľudí k astronautom, kde záver expozície bude patriť Eugenovi A. Cernanovi. Bude tam vystavená replika lunárneho modulu v originálnej veľkosti,“ naznačil Jesenský.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #astronaut #Eugen Cernan