VšZP by mala nemocniciam doplatiť straty

Napätá situácia medzi malými a strednými nemocnicami a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sa začína pomaly uvoľňovať. Poisťovňa, ktorá má finančné problémy, odmietla v tomto roku nemocniciam zvýšiť platby, naopak, ponúkla im ešte menej. Stále pritom zdôrazňuje, že situácia sa nijako nedotkne pacientov. Nemocnice s ňou odmietli podpísať dodatky k zmluvám na tento rok.

18.01.2017 13:00
pacient, čakáreň, nemocnica Foto: ,
Dodatky k zmluvám na tento rok odmietli so VšZP niektoré nemocnice podpísať.
debata (1)

Utorňajšie rokovanie oboch strán za účasti ministerstva zdravotníctva neprinieslo dohodu o cenách a objemoch zdravotníckych výkonov, iba prísľub. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko ho však hodnotil pozitívne.

Najväčšia zdravotná poisťovňa sľúbila, že nemocniciam vykompenzuje náklady na vyššie mzdy všetkých ich pracovníkov. „Do konca tohto týždňa máme vyčísliť výpadky, len pre naše nemocnice je to približne 15 miliónov eur na mzdy, a čo sa týka spoločných vyšetrovacích zložiek, odhadom 4 milióny eur,“ povedal Petko s tým, že ide o objemy na celý rok. Asociácia združuje 74 nemocníc.

Ďalšie stretnutie by sa malo uskutočniť na budúci týždeň. Petko predpokladá, že ak sa nič nezmení, dodatky k zmluvám by mohli podpísať. Dohoda by však mala byť len na prvé tri mesiace, nie na celý rok. Podľa Petka sa na dôvod treba pýtať poisťovne a ministerstva. Myslí si však, že je to otázka dofinancovania rezortu. „Do zdravotníctva treba naliať 100-tisíc, dokonca až 160-tisíc eur,“ dodal.

Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Kočan uznal požiadavky asociácie za oprávnené. „My sa, samozrejme, snažíme aj v spolupráci s ministerstvom hľadať nejakú strednú cestu medzi tým, čo by nemocnice potrebovali a čo si my ako poisťovňa môžeme dovoliť,“ vysvetlil. Myslí si, že sú na dobrej ceste nájsť kompromis.

„Máme záujem na vyváženom riešení, ktoré zabezpečí plnohodnotné poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocniciach a zároveň bude reflektovať na racionálne hospodárenie a kroky Všeobecnej zdravotnej poisťovne,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Platnosť dodatkov k zmluvám o poskytovaní zdravotnej starostlivosti medzi nemocnicami a poisťovňou vypršala minulý rok v decembri. Nové dodatky nemocnice podpísať odmietli. Poisťovňa im totiž navrhovala platby nižšie o 25 percent a objemy zdravotníckych výkonov o 20 percent, hoci nemocnice žiadali, naopak, viac ako v minulom roku.

Najväčšia slovenská zdravotná poisťovňa rieši rekordnú stratu 250 miliónov eur. Jej vedenie muselo pripraviť ozdravné opatrenia a tento rok chce usporiť viac ako sto miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP