Štát odhaľuje skutočných vlastníkov firiem

Štát začína spoznávať skutočných vlastníkov firiem pôsobiacich na Slovensku. Do platnosti od januára vstúpil tzv. protischránkový zákon, ktorým vláda zaviedla register koncových užívateľov výhod.

18.01.2017 14:00
debata (4)

Cieľom je poznať celú vlastnícku štruktúru spoločností, ktoré sa zapájajú do štátnych tendrov, až po koncového užívateľa výhod. V praxi tak štát môže lepšie vyberať dane, obísť pri zákazkách firmy v daňových rajoch a veritelia sa tiež majú adresnejšie a ľahšie domôcť peňazí od dlžníka.

S novým systémom sa najnovšie ukázalo, že majiteľom stavebnej spoločnosti Váhostav je Juraj Široký starší. Ten pôvodne odmietal, že by bol majiteľom spoločnosti, ktorá sa podieľa na budovaní viacerých úsekov diaľnic. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) však rozhodol, že Váhostav musí za nesprávne údaje v registri skutočných vlastníkov firiem zaplatiť pokutu. Samotný Váhostav nevidí rozpor v predošlých tvrdeniach Juraja Širokého a aktuálnom registri konečných užívateľov výhod ÚVO. "Tieto dve skutočnosti nie sú rozpore. V čase, keď pán Široký dal vyhlásenie, bolo pravdivé a vplyv vo Váhostave získal neskôr,“ povedal hovorca spoločnosti Váhostav Tomáš Halán. "Je zarážajúce, že z takej inštitúcie, ako je ÚVO, sa informácia o uložení pokuty, ktorá nie je zatiaľ nikde zverejnená, dostane skôr k novinárom ako k samotným účastníkom konania. Rozhodnutie ÚVO nebolo Váhostavu do dnešného dňa doručené a spoločnosť si počká na jeho doručenie. Po vyhodnotení rozhodnutia podnikne prípadné ďalšie kroky,“ dodal Halán.

Od Nového roka platí, že schránkové firmy by mali byť vylúčené z verejného obstarávania. Právnické či fyzické osoby budú do nového registra partnerov verejného sektora zapísané buď advokátom, notárom, bankou, daňovým poradcom, či audítorom. Tieto tzv. oprávnené osoby, ktoré registrujú údaje za partnera verejnej správy a majú ich aj aktualizovať, budú v prípade pochybení sankcionované v rozmedzí od 10-tisíc až do jedného milióna eur. Rovnaká finančná sankcia hrozí aj danej firme. Po úmyselnom pochybení im hrozí teoreticky aj strata licencie. Štatutár partnera verejného sektora môže dostať pokutu až do výšky 100-tisíc eur.

Zákon je postavený tak, že ak sa aj preukáže, že firma čerpajúca štátne peniaze pri vlastníckej štruktúre nahlási do registra nepravdivé informácie, štát zmluvu s danou firmou ukončí. V prípade, že spoločnosť o konečných užívateľoch klamala, môže dostať až takú vysokú pokutu, že jej zo zákazky zostane iba na pokrytie priamych nákladov. Celý zisk zo zákazky jej bude odňatý.

V praxi to bude teda vyzerať tak, že všetky štátne orgány vrátane spravodajských zložiek budú po novom hlásiť správcovi registra, Okresnému súdu v Žiline, právnické či fyzické osoby, pri ktorých sa vyskytnú preukázané skutočnosti, ale aj operatívne informácie nielen spochybňujúce súlad skutočného vlastníctva s oficiálnymi informáciami, ale napríklad aj výskyt podozrení z korupcie domácich alebo zahraničných verejných funkcionárov, prania špinavých peňazí a ďalších skutkov. Pri týchto firmách či osobách by mal správca povinnosť zapísať ich do registra až po dôslednom preverení, a ak už sú zapísané, musel by iniciovať dôkladné preverovanie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #protischránkový zákon