Vedecké databázy by mali spustiť do konca týždňa, tvrdí Plavčan

Do konca týždňa by mali opäť spustiť vedecké databázy. Pred rokovaním vlády to povedal minister školstva Peter Plavčan. Slovenskí vedci sa totiž od začiatku roka nevedia dostať do vedeckých databáz.

18.01.2017 11:35
debata (3)

Databázy boli platené z eurofondov, za rok 2016 za databázy Slovensko nezaplatilo. Za problémom podľa Plavčanom bolo to, že 50 percent týchto databáz je využívaných z Bratislavského kraja, ktorý má pri čerpaní eurofondov špecifické postavenie, a takisto sú problémom aj pomerne zložité rokovania s prevádzkovateľmi. Minister zároveň odmietol, že rezort situáciu podcenil, že by na to niekto zabudol alebo že by to bola hanba.

Minister chce zároveň urobiť dôkladnú analýzu, ktorá povie, ktoré databázy sú potrebné pre všetkých, ktoré len pre niektoré školy, odbory. Treba podľa neho takisto rokovať so Slovenskou rektorskou konferenciou o tom, kto a ako sa bude spolupodieľať na financovaní týchto databáz.

"V budúcnosti bude potrebné vymyslieť spôsob financovania zo štátneho rozpočtu a spolufinancovania tých, ktorí ho využívajú,“ uviedol Plavčan. Ako ďalej vysvetlil, napríklad v Českej republike sa vysoké školy podieľajú na spolufinancovaní v rozsahu od 20 do 80 percent.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Plavčan #vedecké databázy