Fico: Mrzí ma, že prezident nevyznamenal ľudí, ktorí robili na SK PRES

Premiér Robert Fico navrhol prezidentovi Andrejovi Kiskovi udeliť štátne vyznamenanie ľuďom, ktorí sa najviac podieľali na zvládnutí slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (SK PRES). To však bolo razantne odmietnuté. Fico to dnes povedal pri stretnutí s ľuďmi, ktorí sa na SK PRES podieľali.

18.01.2017 16:58
debata (196)

Premiér bol podľa vlastných slov presvedčený, že najvhodnejšou príležitosťou, kde prvýkrát budeme môcť poďakovať za zvládnutie slovenského predsedníctva, mohli byť udalosti spojené s odovzdávaním štátnych vyznamenaní.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že som požiadal pána prezidenta, aby ľuďom, ktorí sa najviac pričinili o zvládnuté slovenské predsedníctvo, udelil štátne vyznamenanie, čo bolo dosť razantne odmietnuté. Mrzí ma v tejto súvislosti, že iné podujatie, ktoré tiež začína na „P“, ale nebolo to predsedníctvo, dostalo štátne vyznamenanie. A taká významná udalosť, ako je šesť mesiacov regulovania procesov v Európskej únii, bola opomenutá,“ povedal Fico. Štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy dostal od prezidenta aj organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Ako uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan, „Kancelária prezidenta nikdy nedostala oficiálny návrh od vlády na vyznamenanie kohokoľvek za slovenské predsedníctvo“.

Premiér Robert Fico dnes poďakoval ľuďom, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Predsedníctvo Slovensko podľa neho zvládlo, bolo čestným sprostredkovateľom a výkon Slovenska ocenili aj najvyšší predstavitelia Európskej únie aj lídri členských krajín.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #štátne vyznamenanie #SK PRES