Prežije Holjenčík dusno okolo cien energií?

Pod šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefom Holjenčíkom sa zatriasla stolička.

19.01.2017 20:00
Sídlo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Foto: ,
Sídlo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví v Bratislave.
debata (43)

Dôvodom je, že namiesto znižovania cien energií došlo od Nového roka k ich zdražovaniu. Až po zásahu vlády a premiéra Roberta Fica regulačný úrad avizoval ústup s tým, že sa vráti k cenám platným v minulom roku. Prípadné zosadenie Holjenčíka pritom nemusí byť jednoduché. Zákon totiž nehovorí, že príčinou na odvolanie môže byť rozhodnutie o vyšších cenách energií.

Už iná vec by bola, keby chcel Holjenčík odísť sám. „Bez komentára,“ reagoval hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz na otázku, či Holjenčík nezvažuje odchod z funkcie. Nevôľu z postupu regulačného úradu vyjadrili koaličné strany. Premiér a šéf Smeru Fico naznačil, že situáciu okolo cien energií mieni ďalej sledovať. „Pre predsedu vlády bude rozhodujúce, či predseda regulačného úradu naplní svoje sľuby, ktoré dal na rokovaní vlády,“ odkázal tlačový odbor Úradu vlády. Pre Smer je otázka cien energií dôležitá, v jeho agende ide o jednu z kľúčových tém. Vyššie poplatky by popierali vlaňajšiu novembrovú kampaň strany. Na bilbordoch bol totiž Fico aj so sloganom „Stabilné ceny energií, držíme slovo“.

Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára je potrebné celú záležitosť najskôr preskúmať. „Treba jednoducho vidieť, čo je v pozadí, určite má Jozef Holjenčík dôveru Mostu-Híd nalomenú,“ poznamenal Bugár. Či sa strana pokúsi o jeho odvolanie, nepovedal. „Budeme hovoriť s koaličnými partnermi, ako ďalej,“ dodal.

Líder SNS Andrej Danko v stredu hovoril o „svojvôli predsedu regulácie v sieťových odvetviach“. SNS priamo neuviedla, či má Holjenčík skončiť v úrade. „Predseda SNS a predseda NR SR Andrej Danko sa stretne s pánom Holjenčíkom, na ktorého má niekoľko otázok. Následne zaujme stanovisko,“ odkázala v stanovisku SNS.

Šéf úradu pre reguláciu Jozef Holjenčík. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jozef Holjenčík Šéf úradu pre reguláciu Jozef Holjenčík.

Na hlavu Holjenčíka sa pritom už raz počas fungovania súčasnej koalície zniesla kritika. Vlani koncom júna volal po jeho odchode z čela Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) poslanec za Most-Híd Gabriel Csicsai. Zdôvodnil to rozhodnutím Ústavného súdu kvôli poplatku za tzv. G-komponent pre výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov. "Na ÚRSO by mala nastať výmena stráží,“ tvrdil vtedy poslanec Csicsai. Momentálne je štátnym tajomníkom rezortu pôdohospodárstva. Aj vo štvrtok povedal, že si za svojím stanoviskom stojí. K aktuálnej situácii sa však nechcel vyjadrovať.

Holjenčíka v roku 2012 za šéfa regulačného úradu na návrh vlády vymenoval prezident Ivan Gašparovič. Predtým bol povereným predsedom regulačného úradu. Funkčné obdobie sa mu skončí na budúci rok v jeseni. O Holjenčíkov odchod sa usiloval za vlády Ivety Radičovej aj vtedajší šéf rezortu hospodárstva Juraj Miškov, ale neúspešne.

Predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví môže hlava štátu odvolať pre presne vymedzené dôvody. Napríklad, ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ak by začal podnikať v sieťových odvetviach alebo ak by sa zistilo, že má majetkovú účasť vo firmách, ktoré podliehajú regulácii jeho úradu. Ďalším dôvodom je porušenie princípu, podľa ktorého má konať nezávisle od štátnych orgánov, orgánov verejnej moci či iných osôb. Z opozície zaznelo, že práve teraz by mohol zasiahnuť prezident, pretože premiér prikázal Holjenčíkovi zmeniť cenové rozhodnutie o energiách a šéf parlamentu Danko naznačoval, že vyššie ceny si mohli presadiť firmy podliehajúce regulácii úradu.

Pokiaľ ide o ceny energií, regulačný úrad tvrdil, že od januára dôjde k zníženiu priemerných cien plynu o 2,6 percenta a elektriny o 4,3 percenta. Na strednom Slovensku však ceny elektriny zdvihli poplatky za ističe. Rovnako stúpli aj stále mesačné poplatky za plyn. Čo sa týka cien vody, tie sa zdvihli pre stále poplatky za priemer vodomera. Regulačný úrad po kritike sľúbil nápravu cenových rozhodnutí.

Na vyššie ceny v prípade Stredoslovenskej energetiky ostro reagoval najmä Danko. Bol pohoršený tým, že „dve vyvolené spoločnosti“ Stredoslovenská energetika a Slovenský plynárenský priemysel, ktoré sú v akcionárskej štruktúre českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), si zlepšujú ekonomickú bilanciu.

Spoločnosť EPH sa voči Dankovým výrokom ohradila. Odmieta byť účelovým nástrojom politických bojov na Slovensku a škandalizovania spoločnosti predsedom parlamentu. Tvrdí, že zo svojich aktivít na Slovensku neočakávala medziročný rast výnosov. Podľa hovorcu Daniela Častvaja štátnym regulátorom povolené výnosy distribučných spoločností riadených EPH v regulačnom období 2017 – 2021 sú podstatne nižšie, ako boli v období, keď akcionármi boli nemecké a francúzske energetické spoločnosti.

„Jedna zo spoločností z portfólia EPH Stredoslovenská energetika-distribúcia, naopak, nesie na svojich bedrách preukázané nevyplatené historické dlhy za deficitnú tarifu za prevádzku systému, ktorou sa odberatelia majú skladať na obnoviteľné zdroje energií a podporu domácej ťažby uhlia vo výške približne 230 miliónov eur,“ dodal Častvaj.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Jozef Holjenčík #ceny energií