Vznikol nový znalecký odbor na extrémizmus

Na ministerstve spravodlivosti zriadili znalecký odbor, ktorý sa bude špecializovať na extrémizmus. Znalci budú spolupracovať s políciou a so súdmi a napomáhať pri objasňovaní protiprávnych činov extrémizmu.

20.01.2017 09:13
debata (107)

Zriadený odbor sa má venovať politickému a náboženskému extrémizmu. Súdni znalci sa budú zaoberať charakteristikou skupín a hnutí, ktoré možno podradiť napríklad pod neonacizmus, neofašizmus a podobne. Charakteristika spočíva predovšetkým v popise cieľov a vonkajších prejavov, akými sú symboly, zástavy či rovnošaty jednotlivých extrémistických subjektov.

Odbor treba teraz podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej naplniť konkrétnymi ľuďmi a znalcami. Záujemcovia sa už môžu hlásiť. „Uvedomujem si, že to nie je práca na jeden mesiac či rok, ale pôjde o sústavnú prácu. Verím, že prví znalci v tomto odbore budú ustanovení ešte v prvom polroku tohto roka,“ dodala.

Vznik znaleckého odboru považuje expert na extrémizmus a boj proti propagande Daniel Milo za dôležitý, pretože sa zníži miera spochybňovania znalcov a znaleckých posudkov. „V praxi sa ukazuje ako problém práve to, že častokrát sú zo strany obhajoby spochybňovaní znalci aj znalecké posudky. Je namietaná ich zaujatosť, neodbornosť a keď niekto bude zapísaný v takto definovanom odbore a vykoná znalecké skúšky, tak nie je dôvod spochybňovať odbornosť a kvality znalca,“ povedal Milo.

Či bude na Slovensku dostatok kvalifikovaných ľudí, ktorí budú spĺňať kritériá, podľa Mila ukáže až prax. Myslí si, že ľudia vzdelaní v odboroch, ktoré predpokladajú znalosti potrebné na posudzovanie extrémistických materiálov a extrémizmu ako takého, sa budú snažiť uchádzať o zápis do zoznamu.

„Potom vznikne naozaj databáza ľudí, z ktorých si budú vedieť orgány činné v trestnom konaní vybrať vhodných znalcov na posudzovanie predmetov, výrokov a podobne,“ doplnil expert.

Ministerstvo spravodlivosti v rámci boja s extrémizmom minulý rok sprísnilo legislatívu. Trestná je už nielen podpora a propagácia hnutí smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia. Rozhodovať o týchto trestných činoch bude výlučne Špecializovaný trestný súd. Obžalobu v takýchto prípadoch po novom bude podávať Úrad špeciálnej prokuratúry.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ministerstvo spravodlivosti #súdy #extrémizmus