Vo vedení europarlamentu je Maňka ako kvestor

Europoslanec Vladimír Maňka zo Smeru sa stal prvým Slovákom vo vedení Európskeho parlamentu.

20.01.2017 13:30
vladimír maňka, eurovoľby
Europoslanec Vladimír Maňka.
debata (5)

Do funkcie kvestora, jednej z pozícií predsedníctva parlamentu, ho zvolili v stredu ako nominanta frakcie socialistov a demokratov. Ktorej oblasti sa bude na novom poste venovať, podľa neho ešte nie je jasné.

„Budem mať možnosť zúčastňovať sa na rozhodnutiach parlamentu a v prvých počiatkoch ich ovplyvňovať pozitívnym spôsobom,“ reagoval pre Pravdu Maňka. Pred niekoľkými rokmi sa mu to už podarilo, keď mal na starosti rozpočet EÚ ako hlavný spravodajca, dokázal niektoré veci zmeniť v rozpočtovom výbore. „Teraz budem môcť ovplyvňovať skoro každé rozhodnutie už v počiatku,“ doplnil. Počíta s tým, že jeho pracovný kalendár sa viac zaplní.

Kolegovia zo slovenského zastúpenia v europarlamente hovoria o novej pozícii Maňku ako o úspechu a prestíži pre celé Slovensko. Predsedníctvo europarlamentu tvorí popri predsedovi a 14 podpredsedoch aj päť kvestorov. Slovák sa medzi nich dostal vôbec prvýkrát. Jeho mandát rovnako ako všetkých ostatných členov predsedníctva potrvá dva a pol roka.

„Treba to brať ako úspech Slovenska, ktorý vyplýva z toho, že Vladimír Maňka dlhé roky pracuje na veľmi dobrej úrovni ako expert pri zostavovaní rozpočtu EÚ a má vždy veľmi dobré a kvalifikované vystupovanie,“ reagoval europoslanec Eduard Kukan.

Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) je každé obsadenie pozície na európskej úrovni úspechom Slovenska a aktivitu mimo našej krajiny vždy chápe ako jej spoločnú reprezentáciu. „Tu nejde o to, kto je z akej strany, ale kto môže pomôcť Slovensku, a keď má niekto väčší vplyv, tak, samozrejme, mu treba pomôcť,“ uviedol Štefanec.

Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová považuje Maňkov postup za ocenenie jeho práce. „A myslím si, že je to aj taká satisfakcia pre Slovensko a hlavne pre Smer po vlne kritiky, ktorá bola z našej frakcie na našu stranu,“ poznamenala.

Zuzana Gabrižová z portálu EurActiv uviedla, že kvestori majú iba poradný hlas v rámci predsedníctva. Všeobecne je predsedníctvo orgán, ktorý viac riadi vnútornú stránku Európskeho parlamentu v administratívnom a organizačnom zmysle. „Každý z podpredsedov má svoje špecifické portfólio. Jeden sa stará o budovy, druhý o personálne otázky a kvestori majú v princípe na starosti ešte špecifickejšiu agendu, ktorá tiež súvisí s administratívou a financiami,“ spresnila Gabrižová. Keďže Maňka bol viackrát spravodajcom pre vnútorný rozpočet Európskeho parlamentu, predpokladá, že sa bude uberať týmto smerom.

Podľa Gabrižovej je, samozrejme, dobré, že v predsedníctve konečne niekoho má aj Slovensko. Považuje to za definitívny odraz rešpektu, ktorý má nový kvestor v rámci svojej frakcie a širšieho parlamentu. „Možno väčší problém je, že Slovensko momentálne nemá žiadneho predsedu výboru, čo je naozaj veľmi dôležitá postava,“ dodala Gabrižová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Vladimír Maňka #europoslanec