SaS: Peniaze EÚ sa tunelujú cez poradenstvo

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) má podozrenie, že peniaze Európskej únie sa "tunelujú" cez poradenské služby pre jednotlivé ministerstvá.

20.01.2017 16:40
debata (142)

Poslankyňa a podpredsedníčka parlamentu za liberálov Lucia Ďuriš Nicholsonová v piatok informovala, že na poradenstvo v rámci technickej pomoci EÚ vyčerpali zatiaľ 75 mil. eur z plánovaných 650 mil. eur. Ide podľa nej o tunel v eurofondoch, čo na Slovensku vraj nemá obdobu.

Kontaktujú kompetentných

Liberáli chcú podľa svojho predsedu Richarda Sulíka informovať príslušné generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre nehospodárne využívanie peňazí EÚ a podať podnety na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

„Ministerstvo vnútra v roku 2014 za záhadných okolností spustilo tender na vysúťaženie poradenských, audítorských a právnych služieb. Vysúťažili desať subjektov a len z týchto subjektov si ministerstvá môžu vyberať toho, kto im bude radiť pri eurofondoch,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová. Najviac z balíka 75 mil. eur podľa nej vyčerpala firma Deloitte v objeme 33,4 mil. eur. „Problém je, že Deloitte robí len to, čo robia ľudia na ministerstvách. Na ministerstvách sú stovky úradníkov, ktorí sú platení z technickej pomoci a majú v popise práce aj to, čo ministerstvá zadávajú pre Deloitte,“ uviedla poslankyňa.

Experti podľa nej berú za poradenstvo vysoké hodinové sadzby, zhruba 130 eur na hodinu. Tvrdí, že napriek tomu je čerpanie eurofondov v novom programovom období horšie ako kedykoľvek predtým, keď to zabezpečovali radoví zamestnanci ministerstiev a tí majú v náplni práce to isté ako externí poradcovia. „To znamená, že externí poradcovia sú absolútne zbytoční,“ dodala Ďuriš Nicholsonová.

Ministerstvo sa bráni

Deloitte podľa poslankyne urobil pre ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka napríklad príručku verejného obstarávania pre IROP. Príručka má asi 70 strán a stála 95 tis. eur. „Táto príručka k procesu verejného obstarávania už existuje minimálne pre Operačný program Kvalita životného prostredia a Úrad pre verejné obstarávanie. Domnievame sa, že Deloitte vydá takúto príručku k obstarávaniu pre IROP a s minimálnymi zmenami vydá takú istú príručku pre ďalšie ministerstvá. A nanovo si takto fakturuje peniaze,“ poznamenala Ďuriš Nicholsonová. To je podľa nej presne to, čo Európska komisia nechce.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zareagovalo tým, že SaS nekompetentne a neoprávnene dehonestuje kvalitnú prácu štátnych úradníkov.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že od marca zásadným spôsobom reštartovalo fungovanie celého IROP-u a od začiatku novembra vyhlásilo šesť eurofondových výziev v hodnote 416 mil. eur. „Do štartu čerpania IROP vložilo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka maximum síl a podarilo sa mu dobehnúť niekoľkoročné meškanie aj vďaka profesionalite celého tímu, ktorý sa na tom podieľal. Kritika práce ľudí na ministerstve zo strany SaS je teda absolútne neoprávnená, nekompetentná a dehonestuje kvalitnú prácu štátnych úradníkov,“ uviedla Peiger Ačjaková z odboru komunikácie a marketingu na uvedenom ministerstve.

Deloitte: Stojíme si za kvalitou

Spoločnosť Deloitte dôrazne odmietla všetky obvinenia vznesené voči nej na tlačovej besede SaS. „Všetky práce vykonané spoločnosťou Deloitte Advisory, s. r. o., v súvislosti so zákazkami spomínanými na tlačovej konferencii boli vykonané v súlade s dotknutými zmluvami a príslušnými právnymi predpismi ako aj našimi štandardmi kvality,“ informovala manažérka pre PR a marketing Deloitte Audit, s. r. o. Henrieta Kiššová.

„Čestnosť a bezúhonnosť, profesionálne správanie, objektivita a dodržiavanie mlčanlivosti patria medzi naše základné etické princípy. Stojíme si za kvalitou našej práce, ako aj za pracovníkmi, ktorí na týchto zákazkách pracovali,“ dodala s tým, že sú pripravení odpovedať na otázky kompetentných orgánov a použijú dostupné prostriedky na ochranu svojho dobrého mena.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #eurofondy #Lucia Nicholsonová #SASKA