Mrazy vydržia, snežiť zrejme nebude

Zima sa nás naďalej bude držať ako kliešť. Také sú predpovede meteorológov. Kto dúfal, že po mrazivých nociach z konca tohto týždňa sa na Slovensku konečne začne pomaly "zjarnievať", bude sklamaný. Mrazy síce trochu povolia, ale mínusové teploty nás budú sprevádzať aj počas budúceho týždňa a pravdepodobne neustanú až do konca januára.

21.01.2017 07:00
počasie, zima, lyžovanie Foto: ,
Mrazivé počasie týchto dní vyhovuje najmä milovníkom zimných športov. Snímka je z lyžiarskeho svahu v Hodruši-Hámroch.
debata

Víkend sa bude podobať počasiu zo štvrtka a z piatka. Podľa klimatológa Slovenského meteorologického ústavu Pavla Faška bude Slovensko naďalej ovplyvňovať tlaková výš, ktorá so sebou prináša chladné a suché počasie. Inverzia, ktorá by mala byť ešte výraznejšia, bude naďalej spôsobovať, že v nižších polohách bude chladnejšie ako v stredných a vyšších od 900 do 1¤500 metrov nad morom. „Vo vyšších polohách bude príjemné počasie, bude svietiť slnko a aj keď hodnoty na teplomere budú mínusové, na pocit bude príjemne,“ hovorí Faško. Tento charakter počasia sa premietol aj do nočných teplôt, keď v piatok ráno klesali hodnoty na úroveň mínus 20 i viac stupňov aj v nížinách na juhu Slovenska.

„Na niektorých miestach Slovenska prekonali mrazy z piatka rána dlhoročné teplotné rekordy. Ako príklad uvediem Dudince, kde sa doterajší rekord na 20. januára viaže k roku 1982, keď namerali mínus 20 stupňov. V piatok ráno tam zaznamenali až mínus 22,5 stupňa. Ešte výraznejšie to bolo v Moldave nad Bodvou, kde bolo v piatok ráno nameraných mínus 23 stupňov, čo je o 5 stupňov viac ako doterajší rekord z roku 1964. Hovoríme stále o dátume 20. január,“ zdôraznil Faško.

Na porovnanie, v Poprade pod Tatrami ukazovali v piatok ráno teplomery hodnotu mínus 18 stupňov. „Na takéto mrazy si u nás nepamätáme. V piatok ráno bola veľká zima evidentne už na pocit. Našťastie mrazy nijako nezasiahli do života mesta. Riadne fungovali školy či ďalšie úrady a inštitúcie,“ podotkla hovorkyňa mesta Moldava nad Bodvou Nikola Koložová.

V nadchádzajúcom týždni bude súčasný charakter počasia pokračovať, no mrazy budú trochu miernejšie. Faško vysvetľuje, že nás stále bude ovplyvňovať postavenie tlakovej výše, ktorá zasahuje z východnej cez strednú až do západnej Európy a stále bude mať nad týmto územím dominantné postavenie. Bude však trochu meniť polohu, čo bude mať za následok, že vo vyšších vrstvách bude trochu teplejší vzduch, zato v prízemnej vrstve zostane naďalej mrazivo. „Možno očakávať, že na väčšine nášho územia budú aj počas budúceho týždňa teploty vzduchu aj počas dňa pod nulou,“ podčiarkol klimatológ.

Do konca januára by sme sa nemali dočkať nielen výraznejšieho oteplenia, ale ani väčších zrážok. Zrážky sa v Európe budú vyskytovať najmä v priestore nad Atlantickým oceánom, nad Britskými ostrovmi a v severozápadnej časti nášho kontinentu, kde sa v súčasnosti nachádza frontálna zóna. Faško predpokladá, že tieto poveternostné fronty sa nad naše územie môžu dostať až vo februári a so sebou by mali priniesť vlhkejší a teplejší vzduch. Dovtedy budeme stále pod vplyvom tlakovej výše. Prípadné sneženie, aj to len slabé, by u nás v nasledujúcich dňoch mohla spôsobiť len inverzná oblačnosť.

Ako bude

Sobota - Oblačno až zamračené, až hmlisto. Denné teploty –9 až –4 stupne. Nedeľa - Oblačno až zamračené, hmlisto. Nočné teploty –5 až –11, pri zmenšenej oblačnosti –12 až –18, denné –9 až –4, pri zmenšenej oblačnosti –3 až +2 stupne. Pondelok - Oblačno až zamračené s nízkou oblačnosťou. Nočné teploty –5 až –11, pri zmenšenej oblačnosti –12 až –18, denné –8 až –3, pri zmenšenej oblačnosti okolo 0 stupňov. Utorok - Oblačno až zamračené, hmlisto. Nočné teploty –6 až –12, ojedinele chladnejšie, denné –4 až +1 stupeň. Streda - Premenlivá, na severe až veľká oblačnosť. Nočné teploty –7 až –13, v dolinách a kotlinách ojedinele okolo –15, denné –4 až +2 stupne. (ZDROJ: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima #mrazy