V mestách i obciach sa hromadí nebezpečný smog

Na niekoľkých miestach na Slovensku namerali v posledných dňoch zvýšenú koncentráciu prachových častíc vo vzduchu. Meteorológovia varovali verejnosť pred stúpajúcou tendenciou výskytu smogu v ovzduší. Predpokladajú, že ak sa nezastaví, smogové upozornenie bude platiť pre ďalšie lokality.

23.01.2017 13:00
debata (4)

Smog obsahuje veľmi jemné častice, ktoré nebadane vnikajú do organizmu a môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. „Dlhodobý problém je, že neriešime efektívne zdroje znečistenia na Slovensku,“ mieni environmentalista Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA). Na najviac postihnutých miestach v susednom Česku už pre smog zaviedli regulácie pre priemysel i dopravu.

Signál prvého stupňa, tzv. upozornenie platí od víkendu pre mestá a obce Nitra, Nitra Janíkovce, Topoľníky, Trenčín, Ružomberok a Veľká Ida. „Pri predpokladanom stúpajúcom trende koncentrácií prachových častíc v poobedňajších hodinách očakávame rozšírenie smogovej situácie aj pre mestá Žilina, Trnava, Banská Bystrica, Jelšava a pre mesto Martin signál Výstraha,“ oznámil Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej internetovej stránke. Výstraha je druhý, vyšší stupeň výstražného systému, ktorý funguje na Slovensku len od roku 2014.

Riadiace stredisko smogového varovného systému pre častice prachu PM10 vydáva signál „upozornenie" po nameraní prekročenia prahu dva po sebe nasledujúce dni. Smog sa koncentruje pri povrchu zeme preto, lebo momentálne sú nepriaznivé podmienky na rozptyl. Pre nízke teploty sa veľa kúri, pri výskyte lokálnych inverzií a bezvetrí sa však spálené splodiny držia na jednom mieste. K smogovej situácii prispieva aj priemysel a automobilizmus.

Priemysel, energetika, doprava – tieto tri zdroje podľa Daniela Lešinského produkujú prachové častice všade, len v rôznych pomeroch. Závisí od jednotlivých oblastí, či je tam sústredený napríklad väčší priemysel. Ak nie, tak je jasné, že veľký podiel na horšej smogovej situácii majú takzvané lokálne kúreniská, keďže je vrchol vykurovacej sezóny, a pridáva sa k tomu aj doprava.

„Prvý dôvod, prečo máme vysoké koncentrácie prachových častíc, je to, že efektívne neriešime zdroje znečistenia na Slovensku. Druhý, aktuálny problém je počasie. Vysoký tlak, nízky vietor, inverzia znamenajú zlé rozptylové podmienky a v kotlinách sa smog drží, pretože častice sú ťažšie,“ doplnil environmentalista.

PM10 sú mikroprachové čiastočky desaťkrát menšie ako prierez vlasu. To znamená, že je to prach, ktorý nevidíme, a práve tým je podľa Lešinského aj nebezpečný. Do skupiny patria všetky častice pod 10 mikrometrov. Najškodlivejšie sú tzv. ultrajemné častice, menšie ako jeden mikrometer. „Prechádzajú z pľúc až do krvného riečiska. Od toho sa potom odvíja aj negatívny vplyv na zdravie človeka. Závisí aj od toho, z akého zdroja častice pochádzajú, pretože často na sebe nesú ešte rôzne znečisťujúce látky, organické polutanty, ktoré môžu spôsobovať sekundárne ochorenia práve v dýchacích orgánoch. Keď hovoríme o najnegatívnejších vplyvoch, tak to sú práve vplyvy na srdcovocievny systém, napríklad infarkt a podobne,“ uzavrel Lešinský.

V susednej Českej republike je vo väčšine krajov pre vysokú koncentráciu prachu v ovzduší už od piatka vyhlásená smogová situácia. Ako uviedol hovorca Českého hydrometeorolo­gického ústavu Petr Dvořák, situácia trvá a meteorológovia predpokladajú, že to tak zostane aj po väčšinu tohto týždňa.

Najhoršie znečistenie smogom je v Moravskosliezskom kraji v okrese Třinec, kde úrady zavádzajú reguláciu. Znamená, že podniky musia obmedziť výrobu a dodržiavať ďalšie opatrenia. Reguláciu vyhlásili aj pre hlavné mesto, kde sú problémom splodiny z áut. Praha vyzvala vodičov áut so spaľovacím motorom, aby uprednostnili verejnú dopravu.

Odporúčané opatrenia pre obyvateľov

  • obmedziť dobu pobytu vonku
  • skrátiť vetranie obytných miestností
  • obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity)
  • nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia, napr. natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #smog #ovzdušie #znečistenie ovzdušia #vzduch #prachové častice