Prišiel Hrnko o vodičský preukaz oprávnene?

Poslancovi SNS Antonovi Hrnkovi policajti v sobotu zadržali vodičský preukaz. Nesúhlasil totiž s tvrdením hliadky, že nedal prednosť autu vo vedľajšom pruhu. Hliadka ho za tento priestupok zastavila a keď odmietol zaplatiť pokutu, zadržali mu vodičský preukaz.

23.01.2017 14:00
Anton Hrnko Foto: ,
Anton Hrnko.
debata (45)

Dychová skúška na alkohol u politika bola negatívna. Dopravný analytik považuje konanie policajtov za unáhlené. Nevylučuje však, že v správnom konaní sa preukáže, že poslanec priestupok skutočne spáchal.

Každá strana má na udalosť rozdielny pohľad. Hrnko tvrdí, že išiel po diaľničnom okruhu pri Lamači v ľavom pruhu predpísanou rýchlosťou na Malacky. Keď v spätnom zrkadle zbadal policajtov, zapol smerovku a odbočil do pravého pruhu, aby im urobil miesto. Hliadka ho však následne zastavila.

„Podrobil som sa všetkým úkonom, ktoré odo mňa požadovali. Podľa policajnej hliadky som sa dopustil priestupku nedania prednosti v jazde automobilu, pred ktorý som sa zaradil. Keďže sme sa s policajnou hliadkou nezhodli na výklade udalosti a odmietol som platiť pokutu za priestupok, ktorého som sa podľa vlastného presvedčenia nedopustil, odmietol som zaplatiť pokutu. Z toho dôvodu mi zadržali vodičský preukaz a zakázali ďalšiu jazdu,“ konštatoval poslanec. Verí, že správne konanie mu dá za pravdu.

Polícia trvá na tom, že hliadka zastavila Hrnka v súlade so zákonom, pretože pri preraďovaní sa nedal prednosť autu v pravom pruhu, čím jeho vodiča obmedzil a ohrozil. „Vec je v súčasnosti v štádiu objasňovania priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Zadržanie vodičského preukazu na mieste v tejto situácii bez toho, aby bol priestupok priamo na mieste dokázaný alebo aby sa priestupca priznal, bolo predčasné, hovorí dopravný analytik Ján Bazovský. Nedávanie prednosti v jazde, kde druhý vodič musí náhle znížiť rýchlosť, je podľa jeho slov veľmi zložité na dokazovanie. Pripúšťa však, že policajti majú právo vodičský preukaz odobrať: „Myslím si, že konanie policajtov bolo dosť unáhlené, lebo za nedanie prednosti s oveľa závažnejším následkom niekedy nezadržia vodičský preukaz. Pokiaľ nedošlo ku kolízii, je to na veľké pováženie. Je možné, že mu priestupok preukážu, ale čo ak mu preukázaný nebude?“ pýta sa analytik.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #SNS #vodičský preukaz #Anton Hrnko