Exstarosta Svrčinovca sa priznal k podvodu

Polícia po dvoch rokoch ukončila vyšetrovanie bývalého starostu hornokysuckej obce Svrčinovec. Ešte vo verejnej funkcii sa Juraj S. pokúsil predať budovu colnice, ktorá však nepatrila obci.

23.01.2017 12:30
colnica, svrčinovec Foto: ,
Budova bývalej colnice na slovensko-českej hranici vo Svrčinovci obci nikdy nepatrila. I tak sa ju bývalý starosta pokúsil predať.
debata (3)

Tiež si mal v mene obce požičať peniaze od súkromnej spoločnosti. Z fiktívneho predaja či úveru pritom obec nedostala ani cent. Podľa prokuratúry sa Juraj S. k činu priznal.

„Obvinený mal počas výkonu verejnej funkcie ako starosta obce Svrčinovec spísať dve notárske zápisnice, na základe ktorých obec Svrčinovec v postavení dlžníka mala uznať svoj dlh voči dvom súkromným spoločnostiam, v prvom prípade to bolo vo výške 200-tisíc eur a v druhom prípade 250-tisíc eur,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Pre tieto dlhy hrozí obci ešte stále exekúcia a nútená správa majetku. Exstarostovi hrozí 10– až 15-ročný trest. V prípade, že prokuratúra i obvinený pristúpia na dohodu o vine a treste, trest sa mu môže znížiť o tretinu.

Vyšetrovateľ exstarostu obvinil už pred rokom. Vyšetrovací spis, ktorý teraz posunul prokurátorovi, obsahuje návrh na obžalobu z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu prípravy a prečin falšovania verejnej listiny. „Prokurátor preskúmal spisový materiál a zistil, že sú splnené podmienky na konanie o dohode o vine a treste, teda že obvinený sa priznáva k protiprávnemu konaniu,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik.

Základnou podmienkou dohody je priznanie viny. Ak obvinený a prokurátor pristúpia na dohodu o vine a treste, musí ju ešte potvrdiť súd. V rámci dohadovacieho konania môže byť spodná hranica znížená z 10 na necelých 7 rokov.

Predaj budovy bývalej colnice na slovensko-českej hranici, ktorá v skutočnosti patrí Národnej diaľničnej spoločnosti, za 250-tisíc eur či fiktívna pôžička 200-tisíc eur. Falošné dokumenty, sfalšované uznesenia, ktoré obecné zastupiteľstvo nikdy neprijalo, ale na základe ktorých vznikli notárske zápisnice o dlhu, ktorý by mala obec splácať. Peniaze pritom ani v jednom prípade neskončili na obecnom účte. Toto sú machinácie, na ktoré prišlo nové vedenie obce po voľbách v roku 2014 a ktoré priviedli samosprávu do veľkých problémov. Kým jeden súd uznal úkony bývalého starostu za neplatné, iný súd, naopak, s exekúciou obecného majetku na základe spornej notárskej zápisnice súhlasil. Zahraničné spoločnosti sa totiž na základe falošných pohľadávok stále domáhajú zaplatenia peňazí. Ešte stále hrozí, že obec môže prísť o svoj majetok.

Trestné konanie v zásade nemalo žiadny vplyv na to, že ďalšie osoby používajú sfalšovanú notársku zápisnicu na to, aby vymáhali peniaze od obce, povedal advokát Jozef Pikuliak, ktorý obec v kauze zastupuje. Podľa neho ide o vedomé zneužívanie skutočnosti, že notárska zápisnica vznikla na základe sfalšovaného súhlasu obecného zastupiteľstva.

Spojiť sa s obvineným bývalým starostom sa redakcii nepodarilo, zo Svrčinovca i Kysúc sa odsťahoval. Juraj S. stál na čele obce dve volebné obdobia, v rokoch 2007 až 2014.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #starosta #exekúcie #colnica #Svrčinovec