Fico: U nás sa fašizmus neplazí, on tu je

Tvrdé slová adresoval počas spomienkového zhromaždenia pri príležitosti 72. výročia vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň premiér Robert Fico nielen obyvateľom týchto obcí v Žarnovickom okrese, ale aj občanom celého Banskobystrického samosprávneho kraja.

22.01.2017 14:30
pamätník, Kľak Foto: ,
Pamätník obetiam vypálenej obce Kľak.
debata (49)

„Neberte to ako výčitku, ale nerozumiem tomu, ako na území obcí, kde vraždenie a vyčíňanie fašizmu bolo také očividné, mohol získať podporu v parlamentných voľbách človek a strana, ktorí sa k fašizmu otvorene hlásia. V jednej 17 percent a v druhej takmer šesť percent,“ cituje portál Teraz.sk Fica. Narážal na výsledky vlaňajších volieb, ktoré v Kľaku a Ostrom Grúni získala strana Mariana Kotlebu Ľudová strana Naše Slovensko.

Podľa premiéra o týchto veciach treba hovoriť otvorene. „Niektorí hovoria, že na Slovensku sa nám plazí fašizmus. On sa neplazí, on tu je. Máme ho zastúpený v Národnej rade SR a stačí, ak sa pozrieme na vyjadrenia týchto ľudí. On sa neplazí, on tu je. V zelených tričkách chodí po vlakoch a hovorí o nejakom poriadku a pritom len šíri ideológiu, v mene ktorej sa tu 21. januára 1945 vraždilo,“ zdôraznil.

Pamätník v Kľaku, ktorý pripomína Krvavú nedeľu, deň 21. január 1945, keď nacisti vyvraždili najmä ženy, deti, starcov a vypálili dedinu, je vynovený. „Teší ma, že v Kľaku a Ostrom Grúni sa nám spoločnými silami podarilo obnoviť pomníky, ktoré pripomínajú hrôzy 21. januára 1945,“ reagoval dnes predseda vlády s tým, že starostom oboch obcí ďakuje, že udržiavajú tradíciu a pripomínajú udalosti dôležité pre oživenie historickej pamäte, lebo len tak môžeme prežiť v dnešnom rozkolísanom svete. Podľa neho mladí ľudia ani netušia, že existujú tieto obce, ktoré sa stali obeťami fašistického besnenia.

Dátum 21. január 1945 je v histórii známy ako Krvavá nedeľa. Za pomoc partizánom nemecké nacistické ozbrojené zložky v spolupráci so slovenskými kolaborantmi zavraždili 148 obyvateľov obcí Ostrý Grúň a Kľak, prevažne ženy, deti a starých ľudí. Následne ich vypálili. Masaker v Kľakovskej doline je spôsobom vykonania považovaný za najbrutálnejší vojnový zločin spáchaný na území našej krajiny.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #fašizmus #Ostrý Grúň #Kľak