Túto sezónu na Slovensku ulovili 48 vlkov, kvótu nenaplnili

Tohtoročná sezóna lovu vlka sa pred týždňom skončila. Podľa informácií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) bolo ulovených 48 vlkov a nenaplnila sa tak kvóta 70 vlkov, ktorú na túto sezónu ministerstvo stanovilo.

23.01.2017 13:58
debata (10)

Dnešný stav je podľa ochranárov, ktorí sa snažia o celoročnú ochranu vlkov na Slovensku, úspechom oproti stavu, keď sa po desaťročia každý rok lovilo až 150 vlkov. Podľa odhadov Štátnej ochrany prírody Slovenska sa veľkosť populácie vlka odhaduje na 250 až 300 jedincov, poľovníci však vykazujú oveľa väčšie počty, a to až vyše 1 000 jedincov.

Vlkov je možné loviť len dva a pol mesiaca, od 1. novembra do polovice januára. Vlka počas lovnej sezóny nie je možné loviť napríklad v územiach s piatym stupňom ochrany či na územiach európskeho významu, kde je táto šelma predmetom ochrany.

Vlka možno loviť len individuálnym spôsobom s výnimkou pohoria Poľana, kde MPRV povolilo aj hromadné poľovačky, v ktorých je ale možno uloviť len dva jedince. V jednom poľovnom revíri je povolené uloviť najviac dvoch vlkov, čo neplatí pri revíroch väčších ako 10-tisíc hektárov.

Podľa sprísnených podmienok musí na miesto zastrelenia vlka prísť pracovník Štátnej ochrany prírody a počas loveckej sezóny musí ministerstvo každý týždeň na webe aktualizovať počet zastrelených vlkov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #vlci