Bude Rakúsko kontrolovať vlaky?

Novými sprísnenými kontrolami na hraniciach chce Rakúsko zastaviť prílev migrantov, ktorí tam majú prichádzať aj cez Slovensko.

24.01.2017 08:00
vlak do rakúska, stanica, doprava, polícia, Foto:
Z Bratislavy vypravujú do Viedne vlaky v pravidelných intervaloch. Na staniciach sú len bežné policajné hliadky.
debata (21)

Minister obrany Hans Peter Doskozil hovoril o pripravenosti vyslať stovku vojakov a zaviesť kontroly vo vlakoch. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného ide zo strany spolkového štátu o reakciu na aktuálnu situáciu. „Toto opatrenie je adresované našim orgánom – buď ich chytíte, alebo vám ich budeme vracať,“ zhodnotil rakúske kroky.

Ako uvádzajú rakúske médiá, za prvé dva týždne tohto roka stopli v Dolnom Rakúsku 299 migrantov. „To nebude od nás, pretože nám vrátili asi troch ľudí,“ reagoval na túto informáciu zdroj blízky rezortu vnútra s tým, že sa intenzívnejšie monitoruje hranica smerom do Rakúska. „Máme však informácie, že naši prevádzači začali pôsobiť na území Maďarska, lebo cez nás sa nedá prejsť,“ tvrdí dobre informovaný zdroj.

Počty zadržaných migrantov na hraniciach v Dolnom Rakúsku v prvých januárových týždňoch majú naznačovať, že prevádzači využívajú trasu aj cez Slovensko čoraz viac. Doskozil a šéf rezortu vnútra Wolfgang Sobotka preto vidia dôvod na zavedenie kontrol na hraniciach. Rakúski ministri sa však nezhodujú, pokiaľ ide o kontroly vo vlakoch.

Hraničné kontroly nie sú v Rakúsku novinkou. „Vykonávali ich aj v priebehu minulého roka,“ podotkol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. „Tieto opatrenia zavádza Rakúsko jednostranne, o čom nás, samozrejme, priebežne informuje,“ dodal. Pripomenul, že avizované posilnenie ochrany hraníc sa netýka len Slovenska, ale aj Talianska. Rakúska polícia zachytila tiež 292 utečencov, ktorí sa do rakúskeho Tirolska pokúšali dostať cez Brennerský priesmyk. Rozhodnutie monitorovať hranice je vnútropolitickou záležitosťou Rakúska, povedal bezpečnostný analytik Žitný. „Ich krok je pochopiteľný. Ak k nim migranti prichádzajú, reagovať na to musia,“ zhodnotil.

Informáciu, že minister obrany Doskozil navrhol menej kontrolovať kamióny a pozornosť sústrediť na vlaky, priniesli minulý týždeň rakúske denníky. Jasno v kontrolách však spolkový štát v tejto chvíli nemá. Denník Pravda oslovil rakúske ministerstvá vnútra i obrany s otázkami, kedy plánujú začať s kontrolami, ako budú prebiehať a či už informovali slovenské orgány. Priame odpovede rakúske úrady neposkytli.

„Vyjadrenia ministra Doskozila súvisia s opatreniami na zastavenie migračnej vlny do Rakúska. Momentálne prebieha politická diskusia. Zodpovednosť za kontrolu hraníc má ministerstvo vnútra,“ odpísal Dietmar Rust z komunikačného oddelenia ministerstva obrany. Rezort vnútra zaslal na otázku Pravdy strohú odpoveď: minister vnútra Sobotka je proti kontrolám vo vlakoch. Obaja ministri usporiadajú o tomto probléme konferenciu ministrov vnútra a obrany strednej Európy vo Viedni 8. februára.

Rakúska strana oficiálne nepotvrdila plány na posilnenie ochrany hraničných priechodov so Slovenskom ani nášmu zastupiteľskému úradu vo Viedni. „Rovnako minister zahraničných vecí Rakúska Sebastian Kurz v osobnom rozhovore s ministrom Miroslavom Lajčákom vo švajčiarskom Davose potvrdil, že rakúska vláda o takomto opatrení nerokovala,“ odpísali z tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí.

Oficiálnu informáciu o kontrolách nemá od svojich rakúskych partnerov ani Železničná spoločnosť Slovensko. V súčasnosti nie je ani jeden vlak, ktorý by šiel tranzitne cez Slovensko do Rakúska. „Aktuálne nemáme informáciu o žiadnych kontrolách či meškaniach,“ priblížil hovorca spoločnosti Tomáš Kováč. Policajný zbor monitoruje najmä hraničné priechody a ich okolie. Situáciu kontroluje priebežne a podľa aktuálneho vývoja situácie. Podľa hovorcu Slivku sa zameriavajú na zisťovanie oprávnenosti pobytu a na prevádzačstvo, pričom sa sústreďujú na motorové vozidlá všetkého druhu.

Väčšina utečencov, ktorí sa dostanú do Rakúska, smeruje do Nemecka. Podľa našich informácií boli uplynulý víkend na nemecko-rakúskych hraniciach niekoľkokilometrové rady áut a autobusov, v ktorých prebiehali kontroly.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Rakúsko #migranti