Lajčák diskutoval s generálnym tajomníkom OSN o Ukrajine i Západnom Balkáne

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý je na pracovnej ceste v New Yorku, sa v pondelok stretol s predsedom prebiehajúceho 71. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Petrom Thomsonom.

24.01.2017 10:13
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (19)

Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, Lajčák s Thomsonom diskutoval o aktuálnych bezpečnostných a humanitárnych výzvach stojacich pred medzinárodným spoločenstvom. Obaja diplomati sa zhodli, že chudoba a konflikty sú zdrojom masovej migrácie, ktorá – spolu s teroristickými aktivitami extrémistických skupín vrátane Daíšu – , kladie pred Organizáciu Spojených národov nové náročné úlohy. Lajčák v rozhovore potvrdil, že Slovenská republika si uvedomuje nezastupiteľnosť OSN ako garanta mieru a bezpečnosti, podporovateľa udržateľného rozvoja a ochrancu ľudských práv vo svete. Práve Lajčák bude od septembra šéfom 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

Slovenská republika bude na pôde VZ OSN aktívne podporovať aj nájdenie trvácneho riešenia pre migračnú a utečeneckú krízu, vrátane odstránenia ich príčin. „Sme odhodlaní pomáhať napĺňať novoročné želanie generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby bol rok 2017 rokom mieru,“ povedal Lajčák a ubezpečil Thomsona, že Slovensko bude úzko spolupracovať s ostatnými členskými krajinami na tom, aby organizácia bola schopná predkladať a prijímať flexibilné, účinné a efektívne riešenia naliehavých problémov, ktorým dnes musíme čeliť.

V popoludňajších hodinách šéfa slovenskej diplomacie prijal aj generálny tajomník OSN António Guterres, s ktorým diskutoval o situácii na Ukrajine a Západnom Balkáne, ako aj o vývoji v ďalších pálčivých regiónoch sveta. „V tomto zložitom období potrebujeme silnú a úspešnú OSN, kde sú prioritami mier, prevencia pred konfliktami, trvalo udržateľný rozvoj a ich vzájomné prepojenie,“ povedal Lajčák, ktorý na túto tému vystúpi v utorok na pôde OSN na podujatí na vysokej úrovni s názvom Budovanie udržateľného mieru pre všetkých. Zámerom tohto podujatia je dať priestor na diskusiu, ako sa Agenda 2030 a udržateľný mier navzájom podmieňujú a ako ich je možné skĺbiť na medzinárodnej, národnej aj regionálnej úrovni.

Lajčák okrem toho odovzdal novému generálnemu tajomníkov OSN gratulačný list prezidenta SR k nástupu Guterresa do funkcie, a výpravnú obrazovú knihu od renomovaného slovenského fotografa Filipa Kuliševa.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #António Guterres