Umrelo 13 ľudí, úrady nenašli žiadne pochybenia

Domov dôchodcov na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove má za sebou smutný mesiac. Od decembra mu zomrelo trinásť klientov.

24.01.2017 20:00
domov dôchodcov, pažítková 2 Foto: ,
Domov dôchodcov na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove.
debata (19)

Pod úmrtia sa podpísalo najmä chrípkové obdobie, povedala pre Nový Čas, ktorý na vysoký počet úmrtí v krátkom čase upozornil, riaditeľka domova Eva Samolejová. Úrady zariadenie kontrolovali a zanedbanie starostlivosti nezistili. Miestny poslanec Peter Hrapko, ktorý má v zariadení otca a v prípade sa angažoval, tiež nemá námietky. Sľubuje však, že sa zariadeniu, ktoré spadá pod mestskú časť, pokúsi zaistiť stáleho lekára. V súčasnosti tam traja lekári za pacientmi dochádzajú.

Po úmrtiach klientov kontroloval dodržiavanie zdravotnej starostlivosti v domove dôchodcov Regionálny úrad verejného zdravotníctva a pochybenia nenašiel. „Na základe poznatkov zo štátneho zdravotného dozoru z ostatného obdobia je možné konštatovať vyhovujúci hygienický štandard zariadenia,“ povedala hovorkyňa úradu Katarína Nosálová. Ako dodala, úrad verejného zdravotníctva za posledné obdobie v domove neeviduje epidémiu akéhokoľvek infekčného ochorenia.

Podľa slov riaditeľky Samolejovej klienti ochoreli okrem chrípky aj na priedušky a vo vedľajšom zariadení domova majú infekciu chlamýdií. Nešlo vraj o mimoriadnu situáciu, a preto neboli prijaté ani žiadne mimoriadne opatrenia. Prevenciu však podľa jej slov dodržiavajú. „V spoločných priestoroch, na chodbách máme v prevádzke prístroje na čistenie vzduchu a bolo tiež vykonané upratovanie odbornými pracovníkmi,“ vymenúva. Zamestnanci tiež dodržiavajú prísnejšie hygienické opatrenia.

Zároveň povedala, že vždy v jesennom období hlavná sestra informuje všetkých klientov o možnostiach očkovania proti chrípke: „Prvá skupina bola zaočkovaná v októbri a druhá v novembri. Klienti sa mohli rozhodnúť, či sa dajú zaočkovať. Preventívne sa u nás vykonáva každých päť rokov očkovanie proti pneumokokom. O očkovanie malo záujem cca 60 percent klientov,“ konštatovala riaditeľka.

V domove vykonalo ministerstvo práce dohľad nad poskytovaním sociálnej služby a tiež pochybenia nenašlo. Rezort kontroloval dodržiavanie zákona o sociálnych službách najmä z hľadiska dodržiavania základných ľudských práv a slobôd, povedala Barbora Petrová z tlačového odboru.

„Išlo o obdobie, kedy sa v Domove dôchodcov Pažítková koncentrovali klienti vo vyššom veku, priemerný vek nad 90 rokov a v terminálnych stavoch,“ vysvetľuje Marianna Šebová, hovorkyňa Ružinova. „Stretol som sa s pani riaditeľkou a nezistil som nič, čo by ma viedlo k tomu, že tam došlo k nejakému pochybeniu,“ konštatoval poslanec Hrapko. Záležitosť však chce riešiť. „Sociálnej komisii a vedeniu mestskej časti chcem navrhnúť opatrenia, ktoré by viedli k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti,“ avizuje poslanec. „Veľmi rád by som napríklad získal stabilného lekára, ktorý by mal na starosti všetky tri sociálne zariadenia, ktoré máme v rámci mestskej časti,“ naznačuje.

V súčasnosti ich majú na starosti viacerí lekári. „Sú to lekári, ktorí sú na zmluvu a pravidelne tam dochádzajú,“ vysvetľuje Hrapko. „Zariadenia poskytujú odbornú starostlivosť v mnohých prípadoch klientom, pri ktorých už domáca starostlivosť neprichádza do úvahy,“ dodáva Šebová.

Šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor v súvislosti s prípadom upozorňuje, že aj obyčajná chrípka môže staršieho človeka s podlomeným zdravím v užšej komunite zabiť. „Dá sa diskutovať o tom, či sa bežný dospelý človek, ktorý je inak zdravý, má dobrú životosprávu, športuje, potrebuje nechať zaočkovať. Táto otázka by však vôbec nemala byť namieste u ľudí, ktorí trpia závažnými chronickými chorobami ako choroby srdca, cukrovka, vysoký krvný tlak, pretože ich imunita je poškodená buď samotným ochorením, alebo liečbou,“ pripomína lekár.

Ak sú ľudia navyše na malom priestore, nákaza sa šíri mimoriadne rýchlo. „Riešením je masívne očkovanie starších ľudí proti chrípke, a zároveň dostatok vitamínov a minerálov,“ uzatvára Pásztor.

Pravda domov dôchodcov navštívila. Podľa jednej z jeho zamestnankýň udalosti obyvateľov domova zvlášť neznepokojili. „Berú to ako prirodzenú súčasť života, nezaregistrovala som, že by sa o tom viac rozprávali,“ opisuje.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #chrípka #domov dôchodcov #Ružinov