Nenávisť na webe policajti odhaľujú novou aplikáciou

Nenávisti na internete pribúda, extrémistom sa ju zatiaľ beztrestne darí šíriť na sociálnych sieťach. Za výhražné statusy na webe, ktoré velebia fašizmus, popierajú holokaust či hanobia Židov, doteraz nikto nebol odsúdený.

25.01.2017 12:00
debata (234)

Trestné oznámenia pre vyhrážanie končia často v koši a polícia oznamovateľom odporúčala riešiť vec v priestupkovom konaní. Zdá sa, že aj prejavov extrémizmu vo virtuálnom svete majú už slušní ľudia plné zuby. Podaní za neprípustné rasistické a xenofóbne príspevky narastá. Od januára je navyše účinná nová legislatíva, od ktorej si štát sľubuje skoré zlepšenie situácie.

Počas prvých troch týždňov tohto roka prijala prokuratúra od občanov 20 podaní pre podozrenie z trestného činu extrémizmu. Úrad špeciálnej prokuratúry už v štyroch prípadoch vedie trestné stíhanie. Národná kriminálna agentúra sa zaoberá šiestimi podaniami. Je to posun, keďže za 10 mesiacov minulého roka, pokiaľ má polícia vyhodnotenú štatistiku, sa vyšetrovalo iba 45 trestných činov tohto charakteru.

„Od januára patria trestné činy týkajúce sa extrémizmu pod Úrad špeciálnej prokuratúry, vyšetrovanie bude mať na starosti Národná kriminálna agentúra. Špeciálna prokuratúra eviduje za tento mesiac štyri veci, v ktorých bolo v tejto súvislosti začaté trestné stíhanie. Obvinená nie je žiadna osoba. Polícia tiež koná ex offo pre podozrenie zo spáchania prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Podnety taktiež podali viac ako dve desiatky občanov,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Potvrdila, že ide aj o výroky poslanca Kotlebovej strany Stanislava Mizíka, ktorý z hľadiska rasy „hodnotil“ osobnosti vyznamenané prezidentom.

Podnety začali pribúdať najmä po tom, čo sa po vlaňajších marcových voľbách dostala do parlamentu Kotlebova ĽS NS. Kým v minulosti za rasistické výroky väčšinou nasledovala pokuta, aktuálne bude už v takýchto prípadoch zákon prísnejší a páchateľovi hrozí väzenie. Do konca roka 2016 riešili prípady tohto charakteru všeobecné súdy a okresné prokuratúry.

Podľa odborníkov na extrémizmus to však viedlo k tomu, že mnohé boli kvalifikované len ako priestupok a vôbec sa nedostali pred súd. Rozhodovať o trestných činoch spojených s extrémizmom bude po novom výlučne Špecializovaný trestný súd. A obžalobu bude podávať Úrad špeciálnej prokuratúry. Ten už žiada navýšiť počet prokurátorov o päť.

„Uvedomujem si, že trestné právo môže pri boji proti šíreniu extrémizmu a nenávisti voči skupinám obyvateľov zohrávať len obmedzenú úlohu. Som však hlboko presvedčená, že nesmieme rezignovať na využívanie nástrojov, ktoré nám ponúka. Navyše, efektívne, včasné a spravodlivé potrestanie páchateľov takýchto skutkov má významný preventívny dopad na protispoločenské správanie rovnakého druhu,“ hodnotí ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Aj expert na extrémizmus a boj proti propagande Daniel Milo vyzdvihuje pozitívny trend, že verejnosť si stále viac všíma a reaguje na rôzne prejavy extrémistického správania. „V nedávnej minulosti počet oficiálne zaznamenaných podnetov súvisiacich s touto trestnou činnosťou postupne klesal. No teraz, naopak, stúpa,“ oceňuje. Verí, že viac trestných činov tejto povahy bude napokon aj objasnených a potrestaných.

Novela Trestného zákona a poriadku umožňuje od januára udeľovať za výroky, ktoré hanobia rasu, propagujú fašizmus alebo podnecujú nenávisť, vyššie tresty. Prejavy, kde podozrivý znevažuje iných ľudí hanlivými výrazmi, by už mali policajti, prokurátori aj sudcovia posudzovať prísnejšie ako v minulosti. Pomôcť tomu má nielen špecializácia prokurátorov a sudcov, ale aj vytvorenie znaleckého odboru na ministerstve spravodlivosti. Ten sa zameria na politický a náboženský extrémizmus.

Milo považuje vytvorenie tohto odboru za dôležité, pretože sa zníži miera spochybňovania znalcov a znaleckých posudkov. „V praxi sa ukazuje ako problém práve to, že často sú zo strany obhajoby spochybňovaní znalci aj znalecké posudky. Namieta sa ich zaujatosť, neodbornosť. Ale ak niekto bude zapísaný v takto definovanom odbore a vykoná znalecké skúšky, nebude dôvod spochybňovať jeho odbornosť a kvality,“ upozornil.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) za prvé tri týždne januára eviduje šesť trestných konaní vo veci extrémizmu. Do konca roka odhaľovali túto kriminalitu na okresných a krajských policajných riaditeľstvách. "Rozsah danej problematiky si vyžiadal vytvorenie samostatného subjektu – Národnej protiteroristickej jednotky v rámci NAKA, so zameraním na spoločný výkon spravodajskej činnosti, operatívno-pátracej a analytickej činnosti a vyšetrovania.

Budú vytvorené útvary v Bratislave a expozitúry Západ, Stred, Východ," reagoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Naplno začnú fungovať od februára. Polícia tiež svojich ľudí vzdeláva, aby takéto prejavy odhaľovali na internete.

Na monitorovanie extrémizmu na internete má polícia novú počítačovú aplikáciu. Tá umožňuje odhaľovať a spracovávať jeho prejavy vo virtuálnom prostredí efektívnejšie ako doteraz. Podrobnosti fungovania aplikácie odmietol rezort vnútra prezradiť. Podobnú aplikáciu používa aj nemecká kriminálna polícia.

Podľa Mila je tiež žiaduce všetkými dostupnými prostriedkami bojovať proti klamlivým a zavádzajúcim informáciám, teda hoaxom, ktoré sa neustále objavujú na sociálnych sieťach. Sú to napríklad tvrdenia typu, že „cigáni majú lieky zadarmo, že poberajú úžasné sumy sociálnych dávok či dôchodky na úrovni slovenského priemeru, hoci v živote nepracovali. Alebo porovnania situácie slovenského dôchodcu Jozefa, ktorý po 50 rokoch tvrdej práce berie penziu 300 eur, kým utečenec Ahmed má popri bezplatnej strave, ubytovaniu, mobilu a káblovke ešte aj 450 eur mesačne vreckové“.

Nie je ani tak podľa Mila problém v tom, že tieto hoaxy niekto v presvedčení, že sú naozaj pravdivé, zdieľa na internete. „Problém je v reakciách. Ak tieto verbálne prejavy nie sú včas zastavené, v ľuďoch narastá nenávisť, zvyšuje sa miera napätia a intolerancie,“ konštatuje expert. A potom už je podľa neho len krok k realizácii skutočného násilia na iných ľuďoch. Preto treba tieto klamlivé tvrdenia vyvracať faktami, čo je úlohou štátnych inštitúcií, médií a mimovládneho sektora.

Extrémizmus

  • za prvé tri týždne tohto roka vyšetrujú Národná kriminálna agentúra (NAKA) a Úrad špeciálnej prokuratúry už vyše 30 trestných podaní súvisiacich s extrémizmom, v štyroch prípadoch sa začalo trestné stíhanie
  • za prvých desať mesiacov 2016, pokiaľ má polícia vyhodnotenú štatistiku, sa vyšetrovalo 45 trestných činov tohto charakteru
  • o trestných činoch extrémizmu a rasizmu už nerozhoduje 54 okresných súdov, ale Špecializovaný trestný súd, obžalobu podáva Úrad špeciálnej prokuratúry
  • túto trestnú činnosť po novom vyšetruje Národná protiteroristická jednotka v rámci NAKA, s útvarmi v Bratislave a expozitúrami Západ, Stred a Východ, do decembra to boli policajti z okresných a krajských policajných riaditeľstiev
  • na ministerstve spravodlivosti vznikol osobitný znalecký odbor, zameria sa na politický a náboženský extrémizmus

© Autorské práva vyhradené

234 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #sociálne siete #extrémizmus #nenávisť