VšZP je v strate 200 miliónov, vypovie zmluvy približne 100 ambulanciám

Od apríla a mája už zrejme nebude otvorených 120 prevažne gynekologických, urologických a internistických ambulancií. Najväčšia zdravotná poisťovňa na trhu Všeobecná zdravotná im v minulých dňoch začala vypovedať zmluvy. Plánuje tak ušetriť asi tri milióny eur.

30.01.2017 11:12
debata (61)

Koľkých pacientov sa opatrenia poisťovne dotknú, jej vedenie nespresnilo. Zatiaľ sa vie, že v prípade gynekológie pôjde asi o osemtisíc žien. Pacienti už dnes musia na vyšetrenie u špecialistov čakať aj viac ako tri mesiace. Majú preto obavu, že keď lekárov bude menej, situácia sa ešte výraznejšie zhorší.

Všeobecná zdravotná poisťovňa začína realizovať ozdravný plán, ktorý jej ku koncu roka odsúhlasil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jedným z prvých krokov je rušenie zmlúv viacerým špecialistom po celom Slovensku. Medzi nimi je najviac gynekológov, urológov a internistov. „Sú to prevažne poskytovatelia z Košického a Prešovského kraja a Bratislavy,“ spresnil šéf sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti vo VšZP Milan Horváth. Bez kontraktov s najväčšou poisťovňou, ktorá má 3,2 milióna poistencov, sú ambulancie odsúdené na zánik.

Generálny riaditeľ poisťovne Miroslav Kočan pripomenul, že VšZP má zazmluvnených asi 8 500 ambulancií, výpovede dostane 1,4 percenta, čo je asi 120. Pri stovke z nich je dôvodom súbeh praxe lekára v nemocnici a v súkromnom zariadení. „Ide o prípady, keď lekár pracuje v nemocnici a zároveň aj na čiastočný úväzok v ambulancii. V mnohých prípadoch práve takéto ambulancie nefungujú plnohodnotne a neposkytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť,“ povedal Kočan.

Zvyšných 20 poskytovateľov podľa Kočana nespĺňalo legislatívne podmienky, nedodržiavali medicínske diagnosticko-terapeutické postupy a vykazovali fiktívnu zdravotnú starostlivosť. Poisťovňa bude písomne informovať poistencov, ktorí prídu o zmluvného lekára, s tým, že im pošle zoznam špecialistov, z ktorých si môžu vybrať.

Lekári aj pacienti postup VšZP nepovažujú za správny. „Už v minulom roku sme upozorňovali na to, že pacienti čakajú dva aj tri mesiace na vyšetrenie, a tak máme obavu, aby sa táto situácia ešte nezhoršila,“ pripomenula prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. Asociácia je za šetrenie, apeluje však na opatrnosť. „Už sme poslali našim pacientskym organizáciám výzvy, aby sa nám ozvali, ak by mali ľudia problém s dostupnosťou k lekárovi,“ dodala šéfka pacientskej organizácie.

Lekárka Ľubica Mokrá z internistickej ambulancie v Leviciach si myslí, že je to krok späť. „Neviem k tomu povedať nič významné iba to, že zrušiť ambulanciu je mínus pre pacienta,“ zhodnotila internistka.

Urológ z východného Slovenska, ktorý si neželal zverejniť svoje meno, poukázal na to, že ak najväčšia poisťovňa zruší lekárovi zmluvu, je to jeho koniec. „Bez zmluvy so zdravotnou poisťovňou lekár nemôže ošetrovať, liečiť ani predpisovať lieky,“ povedal. Podľa neho zánik ambulancií prinesie väčší chaos. „Pacientom v odľahlých regiónoch lekári chýbajú. Sťažujú sa na to, že by tam mohli ambulovať viacej dní v týždni, pretože potom dlho čakajú na vyšetrenie,“ podčiarkol. Opatrenie štátnej poisťovne nechápe.

Pri kontrolách poisťovňa posudzovala rozsah ordinačných hodín, teda čas, keď je lekár prítomný v ambulancii a je k dispozícii pacientovi, aj náklady na zdravotnú starostlivosť v porovnaní s celoslovenským priemerom. „Revízne kontroly poisťovne zistili, že počas ordinačných hodín v ambulancii nie je v nej vždy prítomný lekár, pretože v tom čase sa venuje pacientom v nemocnici,“ doplnil generálny riaditeľ.

To, že nemocniční lekári majú viacero úväzkov, nemocnice potvrdili. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove zo 406 lekárov má iný úväzok 36, informovala jej hovorkyňa Renáta Cenková. Týka sa to takých špecializácií ako oftalmológia, rádiológia, kardiológia, gynekológia, ortopédia, anesteziológia, vnútorné lekárstvo a urológia.

„V našej nemocnici pracuje 395 lekárov, evidujeme žiadosť o súhlas s vykonávaním mimopracovnej činnosti u 118 z nich,“ priblížila hovorkyňa banskobystrickej fakultnej nemocnice Ružena Maťašeje. V košickej univerzitnej nemocnici zo 776 lekárov má 198 iný úväzok.

Poisťovňa musí podľa zákona zazmluvniť v každom kraji určitý počet špecialistov, VšZP tvrdí, že aj po zrušení zmlúv minimálnu zákonnú hranicu dodrží. „Podľa nášho názoru týmto krokom nebude ohrozená minimálna sieť ambulancií v kraji, aj keď z pohľadu župy a doterajších skúseností to veľmi neschvaľujeme,“ reagovala na takéto šetrenie vo VšZP hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová. Podľa nej sa zbytočne zvýši napätie u pacientov, ktorí už teraz musia znášať dlhé čakacie lehoty. „Rozhodne sa týmto dostupnosť lekárskej starostlivosti nezlepšuje,“ poznamenala.

Všeobecná zdravotná poisťovňa musela pristúpiť k ozdravnému plánu po tom, ako sa v minulom roku dostala do červených čísel. Najnovšie opatrenia majú podľa Kočana eliminovať nepriaznivý vývoj hospodárenia. Z predbežnej účtovnej uzávierky za rok 2016 bude očakávaná strata poisťovne vo výške cca 200 mil. eur. Ambulancie chce štátna poisťovňa kontrolovať a prehodnocovať aj tento rok.

Výpovede zmlúv

  • z 8 500 zazmluv­nených ambulancií zruší VšZP kontrakty 120,
  • prvé výpovede začala VšZP posielať už minulý týždeň, výpovedná lehota je dvojmesačná, prvé ambulancie by mali byť odzmluvnené k 1. 4. 2017, resp. k 1. 5. 2017,
  • pacient si nového lekára bude musieť nájsť sám, zoznam tých, s ktorými má VšZP zmluvy, dostane od poisťovne listom,
  • najviac výpovedí sa týka Bratislavského, Prešovského a Košického kraja, najmenej Banskobystrického kraja, v rámci odborností pôjde prevažne o gynekologické ambulancie, ambulancie vnútorného lekárstva a urológie,
  • na Slovensku je podľa Národného centra zdravotníckych informácií 218 urologických, 738 internistických a 867 gynekologických ambulancií.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Všeobecná zdravotná poisťovňa