Týrané či opustené zvieratá prichýli karanténna stanica

Stratené, nechcené, zranené či týrané zvieratá už nezostanú bez pomoci. Postarajú sa o ne v karanténnej stanici vo Veľkom Krtíši, ktorú tento mesiac otvorili v areáli regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Je to prvé zariadenie svojho druhu na Slovensku, nemalo by však zostať jediné. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zdôrazňuje, že aj zvieratá si zaslúžia, aby sa s nimi dobre zaobchádzalo.

31.01.2017 15:00
Karanténna maštaľ Foto: ,
V tejto budove nájdu dočasný domov a pomoc rôzne hospodárske a úžitkové zvieratá.
debata (1)

Po nehodách pri prevoze zvierat, ich zranení, týraní či úmrtí majiteľa vzniká problém. Zvieratá niet kam umiestňovať, hoci často potrebujú pomoc veterinára. Ministerstvo pôdohospodárstva preto investovalo 66-tisíc eur do vybudovania karanténnej stanice vo Veľkom Krtíši. Pomoc v nej budú poskytovať nielen zvieratám z regiónu, ale ak to dovolí dostupnosť, aj z celého Slovenska.

Stanica má priestory pre rôzne druhy zvierat. „Umiestnené tu môžu byť kone, hovädzí dobytok, ošípané, potom prežúvavce ako ovce či kozy, hlodavce, spoločenské zvieratá, teda psy či mačky, no aj zajace, vtáky, dokonca šelmy. Všetky musia mať vytvorený priestor spĺňajúci európske normy. Máme tu napríklad štyri boxy pre kone, priestor pre osemnásť kusov hovädzieho dobytka, pre asi pätnásť ošípaných aj priestory pre ostatné zvieratá,“ vysvetľuje riaditeľ veľkokrtíšskej regionálnej veterinárnej správy Zdenek Medveď.

Zvieratá sa do zariadenia môžu dostať viacerými spôsobmi. Napríklad po úmrtí ich majiteľa, ak sa o ne nemá kto starať, ak ide o túlavé, týrané či zranené zvieratá bez identifikácie. Na takéto zviera upozorní pracovníkov stanice buď štátna, či mestská polícia, alebo aj samotní občania. „V stanici je stály zamestnanec, ktorý má na starosti prevoz zvierat aj starostlivosť o ne,“ zdôrazňuje Medveď.

Dočasných zvieracích nájomníkov stanice ošetria, vybavia dokumentáciou a vrátia pôvodným majiteľom či ich príbuzným, ak sa o ne prihlásia. Ak nie, po čase budú zvieratá určené na predaj. Riaditeľ Medveď predpokladá, že jednotlivé zvieratá by mohli byť v ich opatere maximálne rok. Stanica dá zvieratám nevyhnutné ošetrenie, prvú pomoc aj ochranu pred týraním, potvrdzuje štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriel Csicsai.

Hoci je stanica otvorená ešte len krátko, už zasahovala. Prichýlili v nej ovce, koňa, dva psy, mačku a niekoľko sliepok. Ich majiteľ zomrel, napokon však zvieratá putovali zo stanice do opatery jeho príbuzných.

„Stanica vo Veľkom Krtíši je prvou svojho druhu na Slovensku. Postupne by sme však chceli zriadiť ďalšie tri, a to na západnom, východnom aj severnom Slovensku. Uvažuje sa o priestoroch bývalých veterinárnych nemocníc v Prešove a Martine, resp. v Michalovciach,“ hovorí ministerka Matečná.

Karanténna stanica vznikla v priestoroch, kde podľa riaditeľa Medveďa bývala ešte za bývalého režimu veterinárna nemocnica. Priestory sú zvnútra zrekonštruované a vykurované. Okrem vybavenia dostala stanica od štátu aj auto s prívesom pre zvieratá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #Veľký Krtíš #týranie zvierat