Zriadili Národnú jednotku boja proti terorizmu a extrémizmu

Na teroristov i extrémistov nasadia špeciálnu elitnú policajnú jednotku. Viac ako stovka policajtov tvorí Národnú jednotku boja proti terorizmu a extrémizmu - nový útvar, ktorý včera predstavili verejnosti.

01.02.2017 11:18 , aktualizované: 02.02.2017 09:36
jednotka boja proti terorizmu, fico, kaliňák,... Foto: ,
Zľava: Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák, predseda vlády Robert Fico a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar počas prezentácie novej Národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu pri príležitosti začiatku jej fungovania.
debata (191)

Premiér Robert Fico pritom priznal, že štát otázku extrémizmu podcenil. „Nepredpokladali sme, že po regionálnych úradoch budú chodiť holohlaví muži a budú zdraviť Na stráž,“ konštatoval.

Boj proti extrémizmu a prevenciu terorizmu označil policajný prezident Tibor Gašpar za jednu z priorít polície v tomto roku. „Vytvorili sme tím expertov a verím, že po čase budeme vedieť v tejto oblasti urobiť odpočet,“ povedal. Odborník na extrémizmus Martin Kubík však pripomína, že ide o návrat k niečomu, čo tu už raz bolo. Takáto jednotka si podľa neho zaslúži ešte väčší priestor i právomoci a mala by podliehať priamo ministrovi vnútra, a nie byť len jedným z útvarov polície.

Skupina 125 elitných policajtov sformovala piatu jednotku v rámci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Základ jednotky tvoria policajti, ktorí boli doteraz na odbore boja proti terorizmu a odbore boja proti extrémizmu a diváckemu násiliu Prezídia Policajného zboru. „Ide o policajtov, ktorí majú dostatočné množstvo skúseností, vzdelanie a taktiež špecifické vedomosti z oblasti boja proti terorizmu a extrémizmu,“ informovala hovorkyňa prezídia Marianna Paulíková. Polícia zároveň svojich ľudí školí, aby takéto prejavy odhaľovali na internete.

Ministerstvo vnútra a polícia podľa premiérových slov zriadením jednotky reagujú na vlnu extrémizmu a fašizmu, ktorá sa šíri po celej Európe. „Na dennej báze vidíme spochybňovanie výsledkov druhej svetovej vojny, spochybňovanie holokaustu, velebenie štátu a ľudí, ktorí vyznamenávali fašistov za vraždenie v slovenských mestách a obciach,“ pripomenul včera Fico a zdôraznil, že toto nemá nič spoločné s demokratickým štátom. „Na niektorých verejných podujatiach to vyzerá, akoby boli vystrihnuté z učebníc dejepisu alebo propagandy. Vo vlakoch sa pohybujú ľudia v zelených tričkách, hovoria o poriadku a pritom len šíria ideológiu, v mene ktorej boli na Slovensku vyvraždené mnohé dediny,“ povedal premiér. Pripomenul tiež nutnosť bojovať proti rozmáhajúcej sa radikalizácii na internete.

Zriadenie špeciálnej jednotky privítala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Je to špecifická trestná činnosť, ktorá vyžaduje, aby sa jej venovali tí, ktorí sa na to budú špecializovať,“ konštatovala. „Myslím si, že tá obrovská kapacita 125 ľudí bude účelne využitá, ak v jej právomoci bude aj boj proti klamlivej propagande a dezinformáciám, ktoré sú často sponzorované zo zahraničia,“ doplnil Martin Fedor (klub Most-Híd).

Žitňanská pripomenula, že trestným činom extrémizmu sa už venujú Špecializovaný trestný súd a Úrad špeciálnej prokuratúry. Od januára platí novela Trestného zákona, ktorá umožňuje za výroky hanobiace rasu, propagujúce fašizmus a podnecujúce nenávisť uložiť prísnejšie tresty.

Pravda minulý týždeň informovala, že trestné činy týkajúce sa extrémizmu bude od januára vyšetrovať NAKA a budú spadať pod Úrad špeciálnej prokuratúry a Špecializovaný trestný súd. Do decembra pritom mali túto agendu na starosti policajti z okresných a krajských policajných riaditeľstiev. „Policajtov z krajských riaditeľstiev Policajného zboru určených pre boj s extrémizmom zachováme ako podporné zložky,“ povedal včera Gašpar. Časť policajtov novej špeciálnej jednotky bude podľa Paulíkovej sídliť v Bratislave a časť na detašovaných pracoviskách po celom Slovensku.

„Podobné pracovisko existovalo už v roku 2005 na vtedajšom Úrade boja proti organizovanej kriminalite, čo je dnešná NAKA,“ povedal o novej jednotke odborník na extrémizmus Kubík. V roku 2009 však bolo toto pracovisko v rámci organizačných zmien rozdelené na dve. „Opravili vlastnú chybu, ale opravili ju zle,“ hodnotí Kubík najnovšiu iniciatívu.

Jednotka by bola podľa Kubíka efektívnejšia, keby bol úrad samostatný a hierarchicky vyššie postavený. „Takto je zakopaný niekde na štvrtej úrovni riadenia, čo je úplný nezmysel,“ myslí si. Podľa jeho názoru by jednotka mala podliehať priamo ministrovi vnútra. „V dôsledku začlenenia do štruktúry vzniká vzhľadom na hierarchiu časový sklz, ktorý znemožňuje efektívny tok v oblasti výmeny informácií a v oblasti tvorby legislatívy,“ zdôvodnil.

Kubík tiež pripomenul, že ide o úrad s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý musí mať dosah na regionálne zložky, čiže na zložky kriminálnej polície v okrese i kraji. „Musí mať schopnosť prikázať im niektoré veci s tým, že vyšetrovanie musí byť špecializované,“ do­dal.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #fašizmus #extrémizmus