Poslanci schválili zmeny pri výmene informácií o daniach

Nadnárodné korporácie budú musieť predkladať správy o svojom pôsobení v každej krajine Európskej únie, kde podnikajú.

01.02.2017 18:31
debata

Vyplýva to z novely zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, ktorú v stredu schválil parlament. Novelou sa do slovenskej legislatívy transponuje smernica Európskej únie. Jej cieľom je podľa ministerstva financií zabezpečiť komplexnú a účinnú administratívnu spoluprácu medzi daňovými správami tým, že upravuje povinnú automatickú výmenu informácií. Novela nadobudne účinnosť 1. marca 2017.

Materské spoločnosti nadnárodných skupín budú musieť podľa zákona zasielať finančnému riaditeľstvu príslušnej krajiny vybrané druhy informácií ako napríklad výšku výnosov, zisku pred zdanením, počet zamestnancov a ďalšie. Opatrenie sa bude dotýkať nadnárodných koncernov, ktorých ročný obrat je minimálne 750 mil. eur, čo podľa rezortu financií znamená, že by to malo mať minimálny dopad na slovenské materské spoločnosti.

„Oznamovacia povinnosť o identifikácii oznamujúceho subjektu, ktorý bude predkladať správu za skupinu, sa však týka všetkých právnických osôb a stálych prevádzkarní, ktoré sú rezidentmi na daňové účely na Slovensku a sú členmi takejto skupiny nadnárodných spoločností,“ upresňuje ministerstvo.

Informácie sa budú zasielať za každý štát, v ktorom sa nachádza spoločnosť patriaca tejto nadnárodnej skupine. Následne si tieto informácie budú jednotlivé finančné správy medzi sebou vymieňať. Pôjde pritom o neverejnú výmenu, takže informácie bude mať k dispozícii finančné riaditeľstvo tej ktorej krajiny a budú chránené daňovým tajomstvom.

Parlament v stredu z dielne ministerstva financií schválil tiež návrh dohody medzi Slovenskom a Spojenými arabskými emirátmi o podpore a vzájomnej ochrane investícií. Dohodu vláda schválila v auguste minulého roka a podpísaná bola 22. septembra 2016 v New Yorku.

Predmetná dohoda obsahuje tak hmotnoprávne ako aj procesnoprávne štandardy ochrany zahraničných investícií. Uvedené štandardy sú oproti minulosti v dohode podľa rezortu financií uvedené presnejšie, pričom minimalizujú riziko protichodných arbitrážnych rozhodnutí, prispievajú k lepšej informovanosti. 

debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #novela zákona