Úrad znovu o prípade cícerovej nátierky: Muž ochorel na botulizmus

V súvislosti s opätovným otvorením prípadu „cícerová nátierka“ slovenského výrobcu niektorými slovenskými printovými aj internetovými médiami uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici podrobné informácie na svojej internetovej stránke.

02.02.2017 12:02
štátna veterinárna a potravinová správa, Foto: ,
Štátna veterinárna a potravinová správa vzala v lete 2015 vzorky u výrobcu cícerovej nátierky a z misijného domu v Banskej Bystrici, kde ju muž konzumoval a poslal ich na testovanie do laboratória v Česku. To vtedy botulínový jed nenašlo.
debata (7)

Tvrdenia, že muž po konzumácii cícerovej nátierky slovenského výrobcu ochorel na botulizmus, je potvrdenou pravdou, konštatujú na stránke a do detailov rozoberajú celý prípad. „Cícerová nátierka bola kontaminovaná baktériou Clostridium botulinum, produkujúcou botulotoxín. Preukázali to všetky laboratórne testy vzoriek zvyšného obsahu obalov cícerovej nátierky, ktorú skonzumoval 43-ročný Banskobystričan a správnosť postupu RÚVZ Banská Bystrica a laboratórneho výsledku potvrdili aj odborníci celosvetovo uznávanej inštitúcie – Robert Koch Institut Berlin," dodávajú.

Na stránke zverejnili aj odbornú prezentáciu „Alimentárny botulizmus – naše skúsenosti s laboratórnou diagnostikou“ s chronológiou vývoja prípadu s nátierkou banskobystrického výrobcu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cícerová nátierka #botulizmus #Regionálny úrad verejného zdravotníctva