Slovenskí vojaci pôjdu na výcvik do Lotyšska

Slovenskí vojaci pôjdu na cvičenie do Lotyšska. Parlament schválil návrh na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky na výcvik do Lotyšskej republiky.

02.02.2017 12:09
debata (87)

Návrh za ministra obrany Petra Gajdoša predložil v stredu v pléne minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Do pobaltskej krajiny vyšleme do 152 vojakov v termíne od apríla do júna. Ich vyslanie sme prisľúbili vlani v júli na summite NATO vo Varšave v rámci opatrení na posilnenie kolektívnej obrany NATO na východnej hranici. Cieľom takéhoto výcviku je rozvoj vzájomnej interoperability ozbrojených síl členských krajín aliancie, ako aj preverenie spôsobilosti zabezpečenia podpory hostiteľskej krajiny, zdôrazňuje sa v schválenom materiáli.

Svoje príspevky v rámci Visegrádskej štvorky (V4) súčasne s nami deklarovali aj Česká republika, Maďarsko a Poľsko. Krajiny V4 budú pôsobiť v štvrťročných cykloch postupne počas celého roku 2017, uvádza sa v materiáli. Slovenskí vojaci majú pôsobiť v Lotyšsku od apríla do konca júna. V prvom štvrťroku tam budú pôsobiť vojaci ČR, maďarskí vojaci prídu do Lotyšska v treťom a Poliaci v štvrtom štvrťroku tohto roka.

V4 vrátane slovenského príspevku bude pôsobiť v rámci tzv. assurance measures, teda aktivity na ubezpečenie spojencov, a nie v rámci enhanced forward presence, čiže predsunutej prítomnosti vojsk NATO na obranu východnej hranice, vysvetlil riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď.

Týmto príspevkom má V4 cieľ deklarovať súdržnosť so spojencami, ale zároveň je to signál, že to nie je namierené proti Rusku. Z pohľadu Slovenska ide zároveň o kompromis v rámci vládnej koalície, kde vyslanie na cvičenie je priechodnejšie a zároveň do NATO deklarujeme, že niečo posielame. Naď každé medzinárodné cvičenie Ozbrojených síl SR hodnotí pozitívne, ale spojenci v Aliancii by od nás podľa neho očakávali aktívnejší postoj. Ide o obranu východnej hranice NATO, teda aj o obranu SR, pripomenul.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Lotyšsko