Lekárska komora: Dodatočné platby poisťovni neakceptujeme

Sociálna poisťovňa začala minulý rok od lekárov vymáhať nezaplatené odvody a penále z licencie L1A (licencia na výkon samostatnej zdravotníckej praxe v povolaní lekár). Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár vo štvrtok na tlačovej konferencii upozornil, že ide odhadom o niekoľko stoviek lekárov.

02.02.2017 12:37
Marián Kollár, Slovenská lekárska komora Foto: ,
Śéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.
debata (8)

„Väčšina z nich licenciu na poskytovanie samostatnej zdravotníckej praxe nikdy nevyužila a teraz majú zaplatiť niekoľko tisíc za poistenie a toľko isto penále. To môže byť pre niektorých likvidačné,“ povedal prezident komory.

Podľa Kollára SLK, ako aj ďalšie profesijné organizácie vydávajúce oprávnenia na výkon samostatnej zárobkovej činnosti, si od roku 2015 plnila novú zákonnú povinnosť a zaslala elektronicky Sociálnej poisťovni informácie o lekároch, ktorí mali túto licenciu, poskytovali zdravotnú starostlivosť aj na základe povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia ako fyzické osoby. „Niektorí lekári, ktorí sa do 31. decembra 2014 prihlásili na povinné poistenie SZČO, predložili pobočke poisťovne len toto povolenie a nepredložili licenciu L1A,“ vysvetlil Kollár.

Kollár: Nie je to chyba lekárov

Po zániku povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti ako fyzické osoby, najmä po prechode na právnickú osobu (s.r.o.), sa niektorí lekári z povinného poistenia odhlásili. Podľa Sociálnej poisťovne však u nich nezanikli všetky oprávnenia na výkon samostatnej zárobkovej činnosti a stále boli držiteľmi licencie a ich príjmy podľa zákona o dani z príjmu boli vyššie ako zákonom stanovená hranica príjmu, povinné poistenie SZČO im nemalo zaniknúť a trvalo, ale neplatili odvody. „To ale podľa nás absolútne nie je chyba lekárov, ako to tvrdí Sociálna poisťovňa,“ upozornil Kollár.

Spätné predpisovanie sa týka lekárov, ktorí boli alebo sú držiteľmi licencie L1A, prevádzkovali zdravotnícke zariadenie ako fyzická osoba a pri prechode na obchodnú spoločnosť alebo pri odchode do dôchodku si neuvedomili, že licencia zakladá status SZČO a nepožiadali SLK o jej zrušenie. Komora je presvedčená, že dôsledky, ktoré lekári musia znášať, sú príliš prísne, osobitne v situácii, keď nemali žiadne príjmy z výkonu povolania lekára na základe licencie a ďalej si riadne a včas plnili odvodové povinnosti už ako zamestnanci vlastných obchodných spoločností.

„Sme toho názoru, že aj Sociálna poisťovňa má na súčasnom stave svoj podiel, nakoľko sa nesprávala dostatočne preventívne, ako od nej dotknutí občania mohli oprávnene očakávať. Tento problém sa týka nielen lekárov, ale aj ďalších povolaní,“ dodal Kollár. 

Komora sa chce stretnúť s ministrom práce

SLK pripravila návrh novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej by boli predpísané poistné a penále odpustené, respektíve zaplatené poistné a penále vrátené. Komora by sa chcela stretnúť s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom. „Chceme podrobne vysvetliť náš návrh novely zákona, ktorý sme mu zaslali a na ktorý sme dostali žiaľ neuspokojivú a zamietavú odpoveď. Odmietavý postoj bez náznaku snahy riešenia a odsúvanie tohto problému je pre nás neprijateľné, keďže túto závažnú situáciu je nutné riešiť,“ povedal Kollár.

Prezident komory zdôraznil, že lekári nespôsobili štátu žiadny únik prostriedkov, ani nič podobné, za čo by mali byť potrestaní. „Povinnosti si poctivo a včas plnili pri výkone povolania z inej licencie, ktorú aj využívali ako nový podnikateľský subjekt,“ konštatoval Kollár s tým, že dodatočné platby za nevyužívané licencie sú z etického, ale i morálneho hľadiska neakceptovateľné.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #SLK