Voľby do VÚC budú jednokolové

Poslanci schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedu samosprávneho kraja.

02.02.2017 12:58 , aktualizované: 17:56
debata (52)

„Praktické skúsenosti ukázali, že voliči sú skôr motivovaní zúčastniť sa na prvom kole volieb, v ktorom volia aj poslancov do zastupiteľstva samosprávneho kraja. Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov. Štát však na zabezpečenie druhého kola voľby vynakladá nezanedbateľné finančné prostriedky,“ zdôrazňujú poslanci Vladimír Faič (Smer-SD), Martin Glváč (Smer-SD), Tibor Glenda (Smer-SD), Gábor Gál (Most-Híd), Andrej Hrnčiar (poslanecký klub Most-Híd), Dušan Jarjabek (Smer-SD) a Martin Nemky (Smer-SD) v predkladanej správe.

Zároveň pripomínajú, že pravidlo jednokolovej voľby sa uplatňuje aj pri voľbách starostov obcí a primátorov miest, pričom postavenie a zodpovednosť primátorov veľkých krajských miest sú porovnateľné s postavením a zodpovednosťou predsedov samosprávnych krajov. Zmenou zákona podľa predkladateľov dôjde k významnej úspore peňazí. Napríklad vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa približne 2,4 milióna eur.

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) sa v pléne vyjadrila, že je „obrovským diletantizmom, keď vládni poslanci idú meniť volebný systém pár mesiacov pred voľbami“. Voľby budú v novembri, a preto poslanec Dušan Bublavý (Smer-SD) uviedol, že je dostatok času na to, aby politické strany vybrali toho najlepšieho kandidáta na župana.

Župné a komunálne voľby budú naraz

Parlament tiež definitívne schválil návrh viacerých koaličných poslancov NR SR, na základe ktorého sa regionálne voľby budú konať v rovnakom termíne ako komunálne.

Cieľom novely ústavy je predĺženie volebného obdobia orgánov vyšších územných celkov pre jedny voľby na päť rokov, a to pre voľby, ktoré budú v tomto roku. Tým sa vytvorí možnosť, aby sa voľby do orgánov samosprávy obcí aj orgánov vyšších územných celkov mohli konať v jeden deň v roku 2022.

„Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo mu v konečnom dôsledku nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberu tých z nich, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch. Pre kandidátov a politické strany by mal takýto postup vyvolať kreatívnejšie programy a zlepšiť výber kandidátov pre jednotlivé funkcie,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci Vladimír Faič (Smer), Martin Glváč (Smer), Tibor Glenda (Smer), Gábor Gál (Most-Híd), Andrej Hrnčiar (poslanecký klub Most-Híd), Dušan Jarjabek (Smer) a Martin Nemky (Smer).

52 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #komunálne voľby #jednokolová voľba