Január 2017 bol najchladnejší za posledných 30 rokov

SHMÚ informoval, že prvý mesiac tohto roka bol zároveň aj jeden z najslnečnejších od začiatku meraní v roku 1931.

02.02.2017 15:04
debata (6)

Po 30 rokoch zažilo Slovensko najchladnejší január, ktorý priniesol silné mrazy, pričom na niektorých miestach klesla teplota vzduchu aj pod –30 °C.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaradil január 2017 do prvej desiatky najchladnejších januárov od roku 1931. Prvý mesiac tohto roka bol najchladnejší v niektorých kotlinách. V Oravskej Lesnej 8. januára poklesla minimálna teplota vzduchu na –35,5 °C. V tento deň klesla teplota pod –30 °C aj na staniciach Zázrivá, Párnica, Liesek, Dudince a Červený Kláštor.

Najnižšia priemerná mesačná teplota –10,4 °C bola na stanici Brezno, čo predstavuje na tejto stanici 4. miesto od roku 1931. Tretí najchladnejší január od roku 1931 bol aj na stanici Sliač, kde bola priemerná mesačná teplota –9,7 °C. Medzi zaujímavosti patrí, že vo vysokohorských polohách bol január 2017 teplotne normálny.

Na teplotnom ráze tohoročného januára sa podľa meteorológov v podstatnej miere podpísal vpád studeného arktického vzduchu na Troch kráľov. Predchádzalo mu sneženie, ktoré taktiež prispievalo k ochladzovaniu prízemnej vrstvy vzduchu. Význam prítomnosti či neprítomnosti snehovej pokrývky sa prejavil aj v hĺbke zamrznutia pôdy. Tam, kde snehová pokrývka nebola alebo bola jej výška nízka, mohla pôda zamrznúť do väčších hĺbok – v Hurbanove 37 cm, Poprade 50 cm. Na miestach bez snehovej pokrývky boli mrazy slabšie, ako na miestach so snehovou pokrývkou. Silné mrazy v kotlinových polohách boli spôsobené aj stabilnou tlakovou výše, ktorá sa rozprestierala nad územím strednej Európy po väčšinu mesiaca.

Počas tlakovej výše býva spravidla stabilné slnečné počasie, so slabým vetrom, a jasnými a mrazivými nocami, pričom na niektorých miestach sa môže lokálne vytvoriť aj mrznúca hmla. Január 2017 bol preto zároveň aj jeden z najslnečnejších od začiatku meraní. Rekordne vysoké mesačné sumy slnečného svitu v hodinách boli na staniciach Sliač, Hurbanovo, Bratislava – Koliba, Bratislava – Ivanka, Piešťany a Prievidza. Najviac hodín slnečného svitu bolo na stanici Lomnický štít (183,5 hodiny).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #mrazy