Podsvetie malo informácie z najvyšších policajných miest

Bývalý policajný podplukovník z Bratislavy donedávna spolurozhodoval o tom, kde a proti komu zakročia elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry.

03.02.2017 12:30
debata (127)

Dnes už sedí vo väzbe spolu s ďalšími piatimi z 13 obvinených zo skupiny takáčovcov, ktorých kukláči zadržali pri nedeľňajšej razii. Polícia ho podozrieva tiež z toho, že informácie o zásahoch posúval podsvetiu.

Polícii sa cez uplynulý víkend nepodarilo nájsť plukovníka, ktorý riadil bratislavský odbor Úradu boja proti organizovanej kriminalite, predchodcu dnešnej NAKA. Je totiž na úteku. Podľa vyšetrovateľov aj on spolupracoval s takáčovcami. Do civilu odišiel po nástupe Jaroslava Spišiaka na post prezidenta Policajného zboru v roku 2010.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici po štyroch dňoch nakoniec rozhodol, že šiesti zadržaní budú vyšetrovaní vo väzbe, ostatných siedmich prepustil na slobodu.

Vyšetrovateľ ich obvinil zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ale aj z vydierania, hrubého nátlaku a poškodzovanie cudzej veci. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pre nich žiadal väzbu, aby nemohli ovplyvňovať svedkov či pokračovať ďalej v trestnej činnosti. „Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor i obvinení podali voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd,“ informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Po razii sa ukázalo, že v rukách polície skončilo aj ďalšie známe meno. Ide o 47-ročného Milana Jagnešáka, ktorý vlani kandidoval na post prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV), a údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra K., ktorý sa neskôr na polícii prihlásil sám.

Spojenie policajtov s podsvetím funguje podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného u nás už roky. Dotýka sa hlavne úniku informácií. Pripomenul, že aj posledný záťah ukazuje na snahu policajného prostredia očistiť sa od tých, čo majú blízko k mafii.

Pri víkendovej razii na Záhorí, v Martine a tiež v Trenčianskom a Trnavskom kraji policajti zadržali celkom 21 ľudí. Vyšetrovateľ ich obvinil zo založenia zločineckej skupiny, niektorých aj z obzvlášť závažného zločinu hrubého nátlaku a podvodu. Pre 13 žiadal už v utorok prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry väzbu.

Skupina takáčovcov vznikla v 90. rokoch minulého storočia a nesie meno podľa jej zakladateľa Jána Takáča. Ich hlavnou činnosťou bolo vydieranie, výpalníctvo a vražedné útoky na konkurenčné skupiny sýkorovcov a piťovcov. Naposledy takáčovcov polícia zatýkala v máji 2016, v tom čase zadržala 15 osôb, z toho 13 skončilo vo väzbe.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #podsvetie #Špecializovaný trestný súd #NAKA #takáčovci