Vidiek žije obecnými zakáľačkami

Okolo 400 malých prasiatok ročne predávali v chtelnickom družstve svojim členom na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Zakáľačková sezóna trvala od Vianoc až do konca fašiangov. Dnes chová ošípané v obci s 2 500 obyvateľmi vari desať rodín. O zabíjačkové špeciality však Chtelnica neprišla, vyrába ich miestne družstvo.

05.02.2017 15:00
zabíjačka, zakálačka, mäso, mäsiar, Foto: ,
Mäsiar Marek Bučko vyrába zabíjačkové špeciality.
debata (7)

V piatok doobeda zabili na malom družstevnom bitúnku 38 ošípaných a k tomu dva býčky. Časť čerstvého mäsa predajú v kuchynskej úprave v družstevnej predajni a ostané spracujú na klobásy, salámy, tlačenky, jaternice, kašu a podbradok.

Zabíjačkové špeciality majú najmä počas zimných mesiacov vysoký kurz a do Chtelnice si ich chodia ľudia nakupovať zo širokého okolia. Možno si ich kúpiť aj v desiatich priľahlých obciach. Výrobky, ktoré vyrába mladý, ešte len 33-ročný mäsiar Marek Bučko, ľuďom chutia.

V Chtelnici našli ideálny spôsob, ako ľuďom ponúknuť tradičné slovenské výrobky. Krátko po novembri 1989 si mnohé družstvá otvorili malé spracovne mäsa, ale väčšina ich po čase zatvorila, pretože neodolali lacnej ponuke mäsa a mäsových výrobkov z obchodných reťazcov. V Chtelnici finalizácia bravčového a hovädzieho mäsa prežila, pretože ponúkli špičkovú kvalitu. Boli a sú to stále poctivé domáce produkty.

Dostupnosť čerstvých kvalitných výrobkov odsúdila na zánik kedysi rozšírený domáci chov. „Ľudia zmenili svoje priority, čo zrejme súvisí aj s tým, že súčasné mladé rodiny chcú mať čisté dvory,“ hovorí predseda chtelnického družstva Jozef Otajovič. Mladí zbúrali či poprerábali hospodárske staviská. Nikto si už nevie predstaviť, že by sa ľudia vrátili k chovu prasiat. Načo, keď družstvo ponúklo alternatívu.

Pár kilometrov od Trnavy smerom na Piešťany ležia Malženice. Kedysi v tejto obci žilo tisíc obyvateľov, teraz ich je o 500 viac, pretože sa sem vysťahovali ľudia z Trnavy, ba aj Bratislavy.

Privábila ich dobrá poloha tichej dediny. Novousadlíci priniesli aj nový životný štýl, ktorý si osvojila mladá generácia Malženičanov. Pestuje sa aktívny relax, ľudia obmedzili chov ošípaných či hydiny, ale zato sa zamilovali do psov, nájdu sa takí, čo dokonca chovajú kone. Starosta obce Miroslav Macko hovorí, že ošípané by sa našli ani nie v 20 zo 450 dvorov.

Po pravej domácej zakáľačke sa však cnie starým aj novým Malženičanom. Už šiesty rok po sebe tu organizujú obecné zakáľačky. Ich ústrednou postavou je Ľuboš Gogoľa, ktorému asistuje parta starých pánov a dám. Túto sobotu malženický kultúrny dom bude rozvoniavať zabíjačkovou kapustnicou, kašou, jaternicami, klobásami, ale tiež šiškami, ktoré napečú babičky pre deti. Každému sa ujde niečo z kuchyne starých mám.

Malženická zakáľačka sa, pravda, zaobíde bez obradného vyťahovania prasaťa z chlieva, kvičania, chytania krvi do vandlíka. Verejná zabíjačka nemá demonštrovať násilie na zvieratách. Starosta vraví, že polovica občanov sa dožaduje „plnokrvnej zakáľačky“, druhá ho odmieta. A tak si v obci objednali z bitúnku štyri polovice ošípaných, ktoré spracujú do výrobkov.

Naozaj, doba sa zmenila, zabíjačka nadobúda novú podobu. Jedno však zostalo, chuť na pravé, nefalšované výrobky a tiež na stretnutie pri výrobe špecialít. Malženičania si objednali k špecialitám mladé víno od vinára Antona Krutého z neďalekej Modranky. „Bude sa jesť a piť všetko z miestnych zdrojov, vyrobené našimi vlastnými rukami,“ vraví starosta Miroslav Macko. Nuž bývať v Malženiciach sa oplatí. Zabíjačkové hody stoja za to.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zabíjačka #zabíjačkové špeciality