Fico: EÚ by mala zaujať stanovisko k sankciám voči Rusku ešte pred USA

Európska únia (EÚ) by podľa premiéra Roberta Fica (Smer) mala zaujať jednoznačný postoj k sankciám voči Rusku. "Teraz bolo správne, v tomto okamihu, ešte pred rozhodnutím Spojených štátov amerických povedať, že ako sa k sankciám Ruskej federácii chceme postaviť," skonštatoval v piatok šéf vlády na brífingu počas neformálneho summitu lídrov Európskej únie vo Vallette na Malte.

04.02.2017 08:57
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (274)

„Ja sa veľmi teším na moment, keby došlo k tomu, že Spojené štáty povedia, že sankcie sa rušia, tak potom čo urobíme,“ pýtal sa Fico. Avizoval, že pokiaľ by sa o ďalších sankciách voči Rusku štandardne hlasovalo, nikdy by ich už nepodporil. Doteraz sa o nich nehlasovalo, prijímali sa konsenzom lídrov. Fico sankcie naďalej považuje za nezmyselné a poškodzujúce Slovensko. Ako však zdôraznil, nejde proti jednote EÚ. „Ak väčšina krajín má takýto názor, ja to rešpektujem.“

Poukazuje na to, že teraz všetci čakajú, čo urobia Spojené štáty. „A budeme vo veľmi nepríjemnej situácii, pretože Spojene štáty možno zrušia sankcie a potom čo EÚ urobí, aby nasledovala veľkého amerického brata, tak ich zruší tiež? Teraz podľa môjho názoru mala EÚ jednoznačne povedať svoj postoj na ruské sankcie. A povedať, je nám jedno, či Spojené štáty zrušia alebo nezrušia, náš postoj je takýto,“ zhrnul.

274 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #USA #protiruské sankcie