Nový šéf ÚRSO nebude výsledkom politického kupčenia, tvrdí Žiga

Otázka, kto bude nástupcom odchádzajúceho predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka, je predčasná. Povedal to v pravidelnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) s tým, že v najbližšom období príde vláda s návrhom na nového predsedu. "Nebude to výsledok politického kupčenia. Berieme na vedomie odstúpenie pána Holjenčíka a dáme solídny návrh nového predsedu, ktorého potom vymenúva prezident," povedal.

04.02.2017 14:50
Peter Žiga Foto: ,
Peter Žiga.
debata (111)

Ako spresnil, pred vymenovaním bude aj konzultácia vlády s prezidentom Andrejom Kiskom. „Výber nemôže byť politický. Daný človek musí byť človek, ktorý spĺňa viaceré kritériá.“ povedal. Spresnil, že kandidát musí mať prax v energetike minimálne sedem rokov, takže vláda nebude mať veľmi na výber.

Opozičná poslankyňa NR SR za SaS Jana Kiššová uviedla, že odstúpenie Holjenčíka vníma pozitívne, avšak podľa nej sa to malo udiať už dávno, keďže Holjenčík bol šéfom ÚRSO od roku 2007. Podľa nej sa ukázalo, že šéf ÚRSO je podstatná a dôležitá pozícia, a preto by nový šéf mal byť nezávislý od politikov a iných záujmových skupín. „Návrh na nového predsedu však dáva vláda. Bolo by vhodné, aby na kandidátovi bola širšia ako vládna zhoda, aby si vláda prizvala aj zástupcov opozície a diskutovala o možnom nástupcovi,“ povedala Kiššová.

Žiga v tej súvislosti uviedol, že Regulačná rada ÚRSO, má okrem predsedu Holjenčíka ešte šesť členov, z ktorých troch nominuje vláda a troch parlament. Podľa neho tak parlament má priestor na to, aby zvolil kompetentných odborníkov. „Otázka voľby predsedu ÚRSO je v kompetencii vlády,“ podotkol. Povedal, že ÚRSO je nezávislý orgán, a tak sa vláda nevie vyjadrovať k cenám energií.

Poslankyňa Kiššová pripomenula, že premiér Robert Fico (Smer) ešte pred marcovými voľbami do NR SR sľuboval ľuďom stabilné ceny energií a nedávno po prevalení zvýšených cien za energie „úkoloval“ pána Holjenčíka. „Vláda nemá do konania ÚRSO vstupovať a mal by to rešpektovať aj náš pán premiér,“ povedala. Kiššová je presvedčená o tom, že ÚRSO podľahlo korupčným praktikám. Žiga jej radí, že ak má pochybnosti, že ÚRSO nefungovalo ako transparentný orgán, mala by podať podnet na príslušné orgány. „Ja túto vedomosť nemám,“ povedal.

Na margo toho, že sa premiér nedávno vyjadril, že ľudia „nemajú čo platiť, pretože tieto faktúry sú neplatné, neexistujú, môžu ich pokojne hodiť do koša. Dostanú všetci nové faktúry, pokiaľ ide o Stredoslovenskú energetiku,“ advokát Rastislav Hanulák sa v relácií vyjadril, že má pochybnosti o tom, či riešenie neuhradenia vysokých faktúr je korektné. Podľa neho je možné, že si distribučné spoločnosti môžu peniaze spätne vymáhať. Avšak prípad je potrebné podrobne preskúmať.

Žiga v relácií doplnil, že vládni nominanti v ÚRSO plne vykonávajú akcionárske práva do tej miery, do akej môžu. Podľa Kiššovej však mohli na rozhodnutia úradu upozorňovať. Podľa Žigu rezort upozorňoval na pripravovanú vyhlášku ÚRSO. Navyše minister hospodárstva by rád v najbližšom čase zmenil stanovy v spoločnostiach, v ktorých má štát podiely. A to tak, aby mali štátni zástupcovia väčšie právomoci.

„V pondelok budem mať stretnutie s jednotlivými štátnymi zástupcami a predpokladám, že ma budú informovať o jednotlivých postupoch. Chceme či už legislatívne, alebo nejakým vstupom ako akcionár zmeniť stanovy tak, aby ľudia, ktorí v spoločnostiach zastupujú štát, dostávali komplexné informácie,“ povedal Žiga s tým, že uvažuje aj o podaní prípadu ÚRSO na ústavný súd.

V relácií zazneli aj slová predsedu SNS Andreja Danka, podľa ktorých „SNS bude požadovať vznik energetického holdingu alebo ako alternatívu zvýšenie angažovanosti ministerstva hospodárstva v energetike – vytvorenie samostatnej sekcie v rezorte, ktorá bude dozorovať správne hospodárenie v tejto oblasti". Na to Žiga reagoval, že myšlienka holdingu je tu od roku 2007. Slová Danka nepovažuje za kritiku voči sebe. Vytvorenie holdingu podľa Kiššovej nesmeruje k riešeniu, ale iba vnesie politiku tam, kde by nemala byť.

V diskusii sa venovali aj spoločnosti US Steel v Košiciach. Žiga uviedol, že vláda vie, že U.S. Steel rokuje so záujemcom o kúpu košických železiarní. Povedal, že hneď ako sa dostanú do bodu, keď budú rozhovory smerovať k zásadnejším rozhodnutiam, prizvú vládu na rokovania. „Chceme, aby bola udržaná zamestnanosť, aby bola udržaná prvovýroba a aby spoločnosť participovala na rozvoji regiónu,“ povedal s tým, že v prípade, ak bude treba, vláda „dá nohu do dverí“.

Kiššová dodala, že ak spoločnosť kúpi čínsky investor, dôležité bude, akým spôsobom sa budú správať k zamestnancom, aby neprišlo k prepúšťaniu. „Je potrebné pripraviť také podmienky pre spoločnosti, aby sa im na Slovensku darilo aj bez štátnej pomoci,“ uviedla. Žiga dodal, že čínska spoločnosť Hesteel Group, ktorá je možným záujemcom o US Steel, je druhým najväčším výrobcom ocele na svete a vlastní podniky aj v iných častiach Európy.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Holjenčík #Peter Žiga #ÚRSO #Jana Kiššová