Ďalšia disciplinárka s Harabinom sa nekoná

Štefan Harabin sa mal aj v piatok 10. februára postaviť pred disciplinárny senát. Nestane sa tak, lebo pojednávanie bolo zrušené, potvrdila vedúca Kancelárie disciplinárnych senátov Ľubica Kavivanovová.

05.02.2017 18:22
Harabin Foto: ,
Štefan Harabin.
debata (8)

Dôvodom je to, že 30. januára došlo k zmene v zložení disciplinárneho senátu, pričom nový člen senátu sa nemôže v danom termíne zasadnutia zúčastniť, lebo bude mimo územia Slovenka. Zároveň požiadal o umožnenie riadneho naštudovania spisu a pripojených materiálov. Nový termín bude určený po dohode s členmi senátu, informovali z Kancelárie disciplinárnych senátov.

V piatok sa mal disciplinárny senát zaoberať návrhom predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej z novembra 2015 na Harabinove potrestanie za to, že bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia na prijatie zjednocujúceho stanoviska o policajnej inšpekcii pre rozdielne rozhodovanie senátov. Švecová v tomto prípade Harabina navrhla potrestať preložením na súd nižšieho stupňa a funkčný plat mu navrhuje znížiť o 50 percent.

Štefan Harabin spolu čelí piatim disciplinárnych návrhom na potrestanie. Štyri podala šéfka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, ktorá v dvoch prípadoch žiada ako trest zbavenie funkcie sudcu. Jeden návrh podala šéfka Súdnej rady Jana Bajánková. Ide o návrhy z októbra, novembra a decembra roku 2015, jeden bol podaný v júni minulého roka. Žiadne konanie nie je zatiaľ ukončené.

Naposledy sa malo pojednávať 25. januára v prípade disciplinárneho odvolacieho konania o jednom zo Švecovej návrhov. Nestalo sa tak, lebo D. Švecová sa štvrťhodinu pred jeho začiatkom ospravedlnila pre pracovnú zaneprázdnenosť a prípravu na zahraničnú pracovnú cestu do Štrasburgu. Pojednávanie odročili na 15. februára.

Pre zdĺhavosť rozhodovania disciplinárnych senátoch sa do pripravovanej novely zákona o sudcoch a prísediacich zakomponovalo, že dohľad nad plynulosťou disciplinárnych konaní sudcov bude mať Súdna rada SR. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská verí, že tento krok pomôže k zefektívneniu ich fungovaniu. Ak by to nepomohlo, je pripravená témou sa opätovne zaoberať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #disciplinárne konanie #Štefan Harabin