Diváci si už klasickú Primu nenaladia

Televízia Prima sa pomaly lúči so slovenskými divákmi. V ponuke ju už nemajú viacerí televízni operátori ako Skylink, UPC či Slovanet. Pôvodná Prima by mala byť vypnutá postupne u všetkých operátorov v najbližších dňoch, nahradí ju nová stanica Prima Plus.

05.02.2017 20:00
TV Prima prima plus, televízia, telka, televízor, Foto: ,
Pôvodnú Primu, ktorá by mala byť postupne vypnutá u všetkých operátorov, nahradí nová stanica Prima Plus.
debata (106)

Dôvodom sú licenčné podmienky vysielaných programov a fakt, že dosiaľ takto boli tieto programy mimo Českej republiky šírené bez súhlasu televízie. Podobný osud pravdepodobne čaká aj TV Nova. Prima Plus ponúka v českom jazyku hlavne seriály, spravodajstvo či zábavné programy, ktoré už diváci poznajú z jej staníc.

„Nový kanál je šírený prostredníctvom operátorov Skylink, Slovak Telekom so všetkými jeho službami, UPC, Orange, Slovanet a desiatok ďalších menších poskytovateľov retransmisie združených v Asociácii prevádzkovateľov káblových telekomunikácií a v Slovenskej asociácii pre káblové telekomunikácie,“ vymenoval riaditeľ obchodného rozvoja FTV Prima Martin Cepek.

Cieľom podľa neho je dosiahnuť v prvom roku priemerný denný podiel sledovanosti okolo dvoch percent. Hoci je na hodnotenie sledovanosti skoro, dodáva, že v prvých dňoch medzi najsledovanejšie programy patrila Show Jana Krausa či seriál Ohnivé kura.

Televízny operátor UPC Broadband Slovensko ukončil vysielanie TV Primy v štandardnom rozlíšení minulú stredu. Táto zmena sa zatiaľ nedotkla menších staníc Prima Cool, Prima Love a Prima Zoom. „Do programovej ponuky sme zaradili stanicu Prima Plus HD, ktorá ponúka seriály, spravodajstvo či zábavné programy, ktoré diváci poznajú z kanálov TV Prima,“ vysvetľuje Jaroslav Kolár, hovorca UPC pre Slovenskú aj Českú republiku.

Ešte nie všetci operátori majú jasno v tom, ako budú v prípade šírenia TV Prima postupovať. „S Prima TV stále rokujeme, keď dôjde k zmenám, budeme zákazníkov informovať,“ avizuje hovorkyňa Orange Slovakia Alexandra Piskunová. Pokiaľ ide o kanál Prima Plus, stanicu plánujú zaradiť v najbližších dňoch. „V priebehu roka pripravujeme v oblasti televízie viaceré vylepšenia, ktoré sa budú týkať tak hardvéru, ako aj ponuky staníc,“ dopĺňa Piskunová.

Hovorca Slovak Telekomu Peter Gálik vysvetlil, že zatiaľ postupujú podľa krokov, ktoré si dohodli s vedením TV Prima. O aké kroky presne ide, nespresnil. "Kanál Prima Plus sme zaradili do základných balíčkov, aktuálne je dostupný pre všetkých zákazníkov bez zmeny cien,“ hovorí Gálik.

Na Prime Plus bežia seriály ako Cesty domov, Rodinné putá či Vinári alebo magazíny ako TopStar či Ako sa stavia sen. Akvizičné, teda zahraničné tituly by sa do programu mohli dostať na jeseň. Novú stanicu si môže naladiť väčšina slovenských domácností s platenými televíznymi službami.

"Vďaka tomu bude môcť Primu Plus sledovať 1,4 milióna slovenských domácností,“ povedal generálny riaditeľ FTV Prima Marek Singer.

Podobný osud pravdepodobne čaká aj TV Nova. „Podnikáme všetky kroky, aby k vypnutiu voľne šírených staníc skupiny Nova, ku ktorým skupina nedala súhlas, prišlo čo najskôr,“ avizuje Jana Ondrejechová, hovorkyňa TV Nova. Dodala, že ďalšie informácie oznámia už čoskoro.

Slovenský súd ešte minulý rok v júli zakázal šírenie jej staníc mimo hraníc Česka. Vedenie televízie chce takto zastaviť nelegálne cezhraničné šírenie vysielania. Dôvodom sú nevysporiadané licenčné práva na zahraničné filmy či seriály. Slovenskí operátori sú však v otázke šírenia televízie a jej staníc, napríklad Nova Cinema, skúpi na slovo.

„Pri Nove platí to, čo pri TV Prima – stále rokujeme, časový rámec prípadných zmien neviem bližšie špecifikovať,“ konštatovala Piskunová. Rovnaká situácia je aj v Slovak Telekome. „Rokovania týkajúce sa televízie Nova zatiaľ neboli uzavreté, k ich obsahu sa preto nebudeme vyjadrovať,“ uviedol Gálik. UPC podľa Kolára ďalšie programové zmeny nepripravuje. „O prípadných zmenách budeme zákazníkov priebežne informovať,“ uisťuje Kolár.

Ako prvú podpísala TV Nova dohodu o ukončení pôsobenia na našom mediálnom trhu so Slovenskou asociáciou pre káblové telekomunikácie. Slovenským operátorom ponúkla náhradu vo forme stanice Nova International. V jej programe sú pôvodné relácie, seriály a filmy tejto televízie.

Viacerí prevádzkovatelia ju už aj zaradili do svojej ponuky, rovnako ako kanály Nova Sport 1 a 2. Žiaden z operátorov sa českých staníc nechce vzdať, pretože sú medzi divákmi obľúbené a bez nich by v konkurencii uspel iba ťažko.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Prima PLUS