Polícia priznáva pri extrémizme nízku objasnenosť

Rezort vnútra aj polícia priznávajú, že boj a prevenciu proti extrémizmu podcenili. Uznávajú, že výsledky vo vyšetrovaní extrémistických trestných činov nie sú dobré. Ich objasnenosť je žalostne nízka.

06.02.2017 13:30
NAKA, extrémizmus, terorizmus, polícia, Foto: ,
Na boj proti extrémizmu vznikla jednotka elitných policajtov.
debata (63)

V boji proti narastaniu nenávisti v spoločnosti sa polícia nebude spoliehať len na novovytvorenú jednotku elitných policajtov. Veľa si sľubuje aj od spolupráce aktivistov či bežných ľudí. Tí už dlhodobejšie monitorujú a upozorňujú políciu na činnosť radikálov na rôznych fórach a sociálnych sieťach.

Vlani polícia vyšetrovala 58 extrémistických trestných činov, z nich objasnila len tretinu, teda 21. Súdy z 18 prípadov, ktoré vlani riešili, odsúdili 12 páchateľov. Dva roky dozadu polícia vyšetrovala 30 takýchto trestných činov, z nich objasnila 17. Súdy rozhodovali o 32 páchateľoch tejto trestnej činnosti, z nich odsúdili 24.

Tridsaťpercentnú objasnenosť považuje minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) za zlé čísla. Chce to zmeniť. „Zostane aj spolupráca v regiónoch, lebo na miestnej úrovni je dobré mať svoje vysunuté tykadlá, ale aj spolupráca s verejnosťou,“ hovorí Kaliňák. Policajti z krajských riaditeľstiev určených na boj s extrémizmom budú v regiónoch zachovaní ako podporné zložky.

Do konca roka 2016 riešili prípady tohto charakteru všeobecné súdy a okresné prokuratúry. Obžalovaní väčšinou končili s miernymi trestami.

Ukazuje to aj nedávny prípad muža z Revúcej, ktorý sa netajil svojimi extrémistickými názormi na sociálnej sieti. Tento týždeň ho odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici právoplatne odsúdil za podnecovanie k obmedzovaniu práv, k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a hanobenie národa, rasy a presvedčenia na internete. Zmiernil však rozsudok prvostupňového súdu v Revúcej, ktorý ho poslal do väzenia na štyridsať mesiacov. Krajský súd mužovi, ktorý kandidoval aj za ĽS NS, trest zmiernil. Dostal dva roky podmienečne s odkladom na päť rokov.

Vyšetrovať trestné činy extrémizmu a terorizmu bude po novom odbor Národnej kriminálnej agentúry na boj proti extrémizmu a terorizmu. Rozhodovať o nich bude výlučne Špecializovaný trestný súd. A obžalobu bude podávať Úrad špeciálnej prokuratúry.

Na šíriacu sa nenávisť a extrémistické prejavy začali pribúdať podnety od verejnosti najmä po tom, čo sa po vlaňajších marcových voľbách dostala do parlamentu Kotlebova strana.

Expert na extrémizmus a boj proti propagande Daniel Milo vyzdvihuje pozitívny trend, že ľudia si čoraz viac všímajú a reagujú na rôzne prejavy extrémistického správania. „V nedávnej minulosti počet oficiálne zaznamenaných podnetov súvisiacich s touto trestnou činnosťou postupne klesal. No teraz, naopak, stúpa,“ upozornil Milo. Verí, že viac trestných činov tejto povahy bude napokon objasnených a potrestaných.

Premiér Robert Fico pri predstavovaní novej elitnej policajnej jednotky vyhlásil, že proti extrémizmu a fašizmu sa nedá bojovať len dobrým slovom. „Tento boj je nielen vecou prevencie, ale aj represie, lebo zástancovia týchto ideológií nerešpektujú ani právny štát, ani ľudské práva, ani demokraciu,“ povedal Fico.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #extrémizmus #NAKA #Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu