Poslanci v prvom čítaní podporili obmedzenie predaja počas sviatkov

Návrh poslancov za Smer-SD Jána Podmanického a Mariána Kéryho obmedziť predaj počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja, ktorý získal v januári podporu aj ďalších koaličných strán SNS a Most-Híd, poslanci v utorok posunuli do druhého čítania.

07.02.2017 12:34
debata (17)

Pod novelu Zákonníka práce sa v januári podpísali za SNS predseda poslaneckého klubu Tibor Bernaťák a Jaroslav Paška. Za Most-Híd pridali podpisy Edita Pfundtner a Irén Sárközy. Zo Smeru-SD sa pridali aj Ľuboš Blaha a Vladimír Matejička.

Za novelu zákona dnes hlasovalo 114 a proti 23 poslancov. Spolu hlasovalo 140 zákonodarcov. Za návrh hlasoval celý klub Smeru-SD, všetci prítomní poslanci za SNS. Z prítomných poslancov Mostu-Híd nehlasoval iba poslanec František Šebej. Z opozície podporili návrh všetci poslanci Sme rodina, všetci prítomní ĽSNS a väčšina OĽaNO. Proti boli všetci prítomní poslanci SaS.

Národná rada Slovenskej republiky už v roku 2008 upravila Zákonník práce tak, že zamestnancovi nie je možné nariadiť, ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác v dňoch 1. januára, vo Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12:00 hodine a 25. decembra.

„Uvedenú zmenu verejnosť prijala pozitívne. V ostatnom čase však v spoločnosti rezonuje debata o rozšírení okruhu dní, na ktoré by sa vzťahovala rovnaká výnimka,“ zdôvodnil predloženie návrhu Podmanický.

Podľa Kéryho v záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami Slovenskej republiky ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác.

Týmito dňami sú: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok do 14:00 hodiny, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12:00 hodine, 25. december a 26. december. Podľa Blahu ide pri tomto návrhu o ochranu pracujúcich. „To je kľúčové pre klasickú ľavicu. Obmedzenie konzumerizmu je témou aj pre modernú ľavicu,“ povedal Blaha.

O tomto návrhu v januári rokovalo aj mimoriadne predsedníctvo Hospodárskej a sociálnej rady SR (HSR). Návrh na zákaz maloobchodného predaja cez sviatky odborári vítali. Problém s návrhom nemala ani Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, ani Republiková únia zamestnávateľov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #sviatky