Ako nebyť rukojemníkom internetu? Nové centrum poskytne pomoc

Na Slovensku vzniklo prvé Centrum prevencie internetovej závislosti. Nejde však o kamennú ordináciu, ale online sieť odborníkov či špeciálnu aplikáciu. To všetko má za úlohu pomôcť rizikovým používateľom internetu, u ktorých sa môže rozvinúť závislosť.

07.02.2017 17:00
hry, závislosť, online, počítač, Foto:
Ilustračná snímka.
debata (4)

V dnešných časoch sú online a offline svet veľmi úzko prepojené. Cieľom projektu je preto vytvorenie centier pomoci a aktívnej siete odborníkov v regiónoch ako aj výskum a otvorenie diskusie o problematike online závislostí.

Na Slovensku sú 2 až 3% používateľov internetu závislé od určitej online aktivity. Najohrozenejšou skupinou sú mladí ľudia vo veku 15 až 30 rokov, častejšie chlapci ako dievčatá. „V projekte sa zameriame najmä na používateľov internetu, u ktorých sa môže, ale nemusí, závislosť rozvinúť,“ povedal prezident eSlovensko Miro Drobný.

Riaditeľ eSlovensko Miro Drobný predstavuje... Foto: eSlovensko
Centrum prevencie internetovej závislosti. Riaditeľ eSlovensko Miro Drobný predstavuje mobilnú aplikáciu neZavislost.

Informácie nájdu záujemcovia na portáli nezavilost.sk a pre každého je k dispozícii jedinečná mobilná aplikácia neZavislost. Zatiaľ je dostupná iba pre Android. Je určená pre používateľov mobilov a internetu. Otestovať sa môže každý. Pomáha zistiť, koľko času trávime online a nájsť rovnováhu. „Okrem grafov najpoužívanejších aplikácií dňa, prehľadu denného, týždenného a celkového času stráveného na internete, obsahuje aj Zápisník, Stopku, Test závislosti či motivačnú Skupinu,“ dodal Miro Drobný.

Závislosť ako každá iná

Aj keď má závislosť od internetu veľa spoločného s inými závislosťami, nedá sa pri nej úplne abstinovať. Odborníci prirovnali používanie internetu k priberaniu. Chcete schudnúť? Neznamená to, že prestane celkom jesť. Kľúčová je zmena životného štýlu.

Aby vám život v zajatí internetu neunikali... Foto: eSlovensko
Centrum prevencie internetovej závislosti. Aby vám život v zajatí internetu neunikali pomedzi prsty. Miro Drobný (vľavo) a Juraj Holdoš slávnostne predstavili neZavislost.sk Centrum prevencie internetovej závislosti.

Juraj Holdoš z katedry psychológie Katolíckej univerzity v Ružomberku upozornil, že internetová závislosť doposiaľ nie je diagnózou. Má však porovnateľné princípy ako akákoľvek iná závislosť. Ide o tzv. nelátkovú závislosť, ktorú vyvoláva určitý typ správania. Podľa odborníka má najbližšie k patologickému hráčstvu, gamblingu.

„Závislosť od internetu je správanie, pri ktorom dochádza k nadmernému používaniu internetu a u jedinca vedie ku komplikáciám v psychickej, sociálnej, pracovnej alebo školskej oblasti,“ spresnil Holdoš. Z výskumu z rokov 2014 až 2016 na vzorke 1 900 ľudí vo veku 14 až 69 rokov vyplynulo, že nadmerne používa internet 13,5%. Klinickú závislosť prieskum odhalil u 2,1% ľudí.

„Od internetu vlastne nie sme závislí všeobecne, ale sme závislí od konkrétnych aplikácií, webov či služieb, s ktorými je spojený špecifický druh činnosti,“ dodal Holdoš. V rámci internetovej závislosti rozoznávajú odborníci niekoľko druhov: závislosť od online pornografie, virtuálnych vzťahov, online hier či gamblingu, nakupovania a surfovania či sťahovania dát.

Rodičia, nepanikárte!

Psychologička Jarmila Tomková, ktorá spolupracuje na projektoch prevencie občianskeho združenia eSlovensko, upozornila, že rodičia by nemali panikáriť, keď dieťa často alebo dlhšie robí niečo v prostredí internetu, neznamená to automaticky, že je od online aktivít závislé v klinickom slova zmysle. Iste, majú starosť, či ich deti trávia čas zmysluplne. Mali by si tiež položiť otázku, ako trávia čas oni sami a aký príklad tak dávajú deťom. „Aj zvyšovanie povedomia je cieľom nášho projektu neZavislost.sk. Verejnosť sa má dozvedieť, ako odlíšiť online závislosť od nadmerného používania internetu," dodala.

Zľava Juraj Holdoš z katedry psychológie... Foto: eSlovensko
centrum prevencie internetovej závislosti Zľava Juraj Holdoš z katedry psychológie Katolíckej univerzity v Ružomberku, Vladimíra Čekelová z Oddelenia nelátkových závislostí II. Psychiatrickej kliniky SZU nemocnice F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici, prezident eSlovensko Miro Drobný a hovorí psychologička Jarmila Tomková počas prezentácie projektu Centra prevencie internetovej závislosti.

„Je to každého rozhodnutie, ako trávi svoj čas, ktorým disponuje. Vrátane toho, ktorý je určený na spánok. Niektorí sú ochotní ukrajovať si aj z neho, ako tomu býva napríklad pri závislostiach na online hrách. Náš čas, teda život, môžeme rozvrhnúť na rôzne činnosti – na aktivity s rodinou, deťmi, rovesníkmi, na šport, leňošenie, kultúru, na prechádzku, samozrejme aj na činnosti sprostredkované internetom,“ povedala psychologička.

Cieľom podľa jej slov nie je vyhýbanie sa online aktivitám a reštrikcia, čo by bolo nezmyselné. "Cieľom je, aby rodina – rodič a dieťa boli bdelí v tom, čo robia a slobodne sa rozhodli, či to, čo robia, je naozaj pre nich dôležité. A to treba dieťa naučiť. Chce to hranice a pravidlá, ale dôležité je aj to, že rodič cez vlastné činy a jeho vlastné narábanie s časom ukazuje deťom vzor, na čom v rodine záleží, čo sú priority. Že u nás doma trávime čas aj inými zábavnými a dôležitými vecami ako len tými cez počítač, telefón, tablet. Životný štýl a hodnoty rodiny si dieťa podprahovo osvojí. Rodič môže dieťa naučiť, že internet je výborný nástroj, keď ho vieme používať vedome a zodpovedne. Podobne ako to platí aj pre iné činnosti,“ povedala Jarmila Tomková.

Navyše spomínaná aplikácia je podľa jej slov zároveň výbornou investíciou do seba. „Cieľovou skupinou sú „oranžoví“ používatelia, teda tí, ktorí sú na hrane nadmerného používania, ale ešte nie sú závislí. Táto aplikácia môže byť užitočná a pomôcť kontrolovať to, čo sa vymyká z rúk,“ dodala.

Poznať riziká

Vladimíra Čekelová z Oddelenia nelátkových závislostí II. Psychiatrickej kliniky SZU Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici upozornila, že človek v ideálnom stave funguje uprostred, teda mimo extrémov, kde nič nie je iba čierne a biele. Strata kontroly znamená podľa jej slov pre človeka obrovskú neslobodu.

„Málokedy si uvedomujeme, ak je už človek závislý, nie je to niečo, čo sa dá vyliečiť. Je to niečo, čo nám ostane celý život a musíme sa s tým naučiť žiť,“ dodala. Kým v 90. rokoch minulého storočia mali na oddelení najmä patologických hráčov, ktorí boli závislí od automatov a neskôr sa rozšírilo aj tipovanie, dnes nie je práve závislosť od sociálnych sietí a internetu ojedinelá.

„U mladých väčšinou prevláda hranie cez sociálne siete, ale aj hráčske schránky, kde ide aj o peniaze. Je to veľké nebezpečenstvo v tom, že človek ani nemusí odísť z domu, aby prišiel o veľa peňazí,“ povedala odborníčka. Navyše pri internete neexistuje taká miera kontroly ako napríklad vek 18 rokov pri kúpe alkoholu či vstupe do herne. Aj keď ani to nefunguje 100-percentne. Navyše závislosť od internetu stále nie je braná ako nejaký veľký problém a jej dôsledky sa neprejavujú tak intenzívne.

„Najmladší klient u nás mal 16 rokov. Nedokázal pustiť mobil z ruky,“ dodala. Navyše nie je pravidlom, že by závislí ľudia pochádzali výlučne z disfunkčných rodín a často sú vysoko inteligentní. Podľa odborníčky pribúdajú aj dievčatá.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #internetová závislosť #eSlovensko