Model tmavej pleti vyvolal na Slovensku rasistické reakcie

Nenávistné komentáre na sociálnej sieti vyvolala reklama slovenskej firmy na športové oblečenie, ktorá ako modela angažovala muža tmavej pleti.

07.02.2017 17:28
Nebbia, model, modelka, športovec, športovkyňa Foto:
Fotka, ktorá rozvírila vášne.
debata (666)

Spoločnosť sa černocha zastala. V Českej republike sa podobný prípad stal ohľadom černošského modela v letáku medzinárodného obchodného reťazca Lidl.

„Človek, ktorý je na našej fotke, je náš dobrý priateľ Dennis. Je to Európan, tak ako ty. Má vysokoškolské vzdelanie, postavu, akú ty nikdy mať nebudeš, doma krásnu ženu (je biela a je blond). Dennisova fantastická postava a športové výsledky boli dôvodom, prečo sme ho vybrali do nášho tímu,“ napísal výkonný riaditeľ slovenskej firmy Nebbia Martin Pecko v reakcii na rasistické komentáre.

S 28-ročným Dennisom Johansenom, ktorý sa narodil v Keni a ktorý od svojich dvoch rokov vyrastal v Nórsku, slovenská spoločnosť spolupracovala už skôr. Pecko uviedol, že rasistické komentáre firmu sklamali. Podnik je na trhu už od roku 1997.

„Keď sú medzi nami ľudia, ktorí majú inú farbu pleti ako ty a pracujú desať hodín denne, trénujú oveľa tvrdšie ako ty a žijú podľa pravidiel tejto spoločnosti, nemáš právo sa takto o nich vyjadrovať!!! Rasizmus nemá miesto ani v športe, ani nikde inde. Hanbím sa za vás!“ Napísal Pecko na margo nenávistných komentárov zo strany užívateľov.

Spoločnosť medzičasom príspevok na sociálnej sieti stiahla a pridala článok, v ktorom vyjadrila poľutovanie nad celou udalosťou.

666 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #rasová nenávisť