Putin telefonoval s Merkelovou. Chce nové mierové rozhovory o Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešnom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyzval na nové mierové rozhovory o Ukrajine, ktoré by sa podľa neho mali uskutočniť čo najskôr.

07.02.2017 18:28
Rusko, Putin, Foto: ,
debata (83)

Najvyšší predstaviteľ Ruskej federácie i šéfka nemeckej vlády počas telefonátu zároveň vyjadrili znepokojenie ohľadom nedávnej eskalácie násilia na východe Ukrajiny. Putin požaduje stretnutie ministrov zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska „v čo najskoršom termíne“, uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Po danej schôdzi by mali nasledovať rokovania o situácii „na najvyššej úrovni“. Konkrétny dátum navrhovaného stretnutia sa však vo vyhlásení ruskej administratívy nespomína.

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistickými milíciami v regióne Donbas zosilneli minulý týždeň po tom, ako sa Ukrajina ujala mesiac trvajúceho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN.

Konflikt v prevažne rusky hovoriacom Donbase vypukol začiatkom roka 2014, keď v Kyjeve na pozadí rozsiahlych demonštrácií za užšie vzťahy krajiny so Západom zvrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Nemecko a Francúzsko v priebehu konfliktu sprostredkovali viaceré mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom.

Moskva, ktorá zvrhnutie odsúdila ako Západom podporovaný štátny prevrat, odpovedala anektovaním ukrajinského polostrova Krym, kde žije tiež ruská majorita a kde sa nachádza dôležitá ruská námorná základňa. Rusko zároveň podporuje separatistov v Donbase, teda Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré susedia s Ruskom.

Ukrajinský konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal už približne 10.000 obetí na životoch.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin