Martinská nemocnica musí vrátiť 1,5 milióna eur

Chyby v tendroch môžu vyjsť dosť draho. Najnovšie to pocíti Univerzitná nemocnica v Martine.

07.02.2017 19:15
Univerzitná nemocnica Martin, chirurgia, pavilón Foto: ,
Dostavba chirurgického pavilónu Univerzitnej nemocnice v Martine bola finacovaná z eurofondov a štátneho rozpočtu.
debata (9)

Tá bude musieť vrátiť vyše desať percent z eurofondov, ktoré získala na výstavbu chirurgického pavilónu. Najbližšie tri roky bude splácať po čiastkach sumu 1,5 milióna, pretože porušila zákon o verejnom obstarávaní. Nemocnica tvrdí, že všetko vyplatí z vlastných zdrojov. Pacientov sa to podľa nej nedotkne.

Nemocnica na stavebníka vyhlásila verejnú súťaž v roku 2009, keď získala príspevok z eurofondov. Moderný pavilón za 15 miliónov eur otvorili o tri roky neskôr. Úrad pre verejné obstarávanie robil kontrolu v roku 2015 a našiel chyby.

„Boli zistené nedostatky pri výstavbe a stavebnom dozore,“ reagovala k pochybeniam nemocnice hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kontrola Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zistila, že nemocnica porušila viaceré ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní, čím mohla odradiť alebo obmedziť počet záujemcov o tender. Napríklad určila neprimerané podmienky účasti pre potenciálnych záujemcov alebo spojila do jednej súťaže dve samostatné zákazky, či skrátila čas na vyžiadanie súťažných podkladov.

Eliášová povedala, že nemocnica prijala závery kontroly a dohodla sa na splátkach. To je pre zariadenie jediná sankcia, inú pokutu za porušenie zákona nedostalo. „Úrad pre verejné obstarávanie nezačal správne konanie o uložení pokuty z dôvodu uplynutia objektívnej lehoty na začatie správneho konania, to je tri roky odo dňa, keď došlo k porušeniu zákona,“ uviedla Patrícia Kundračíková z oddelenia styku s verejnosťou a vzdelávania ÚVO.

Verejné obstarávanie si nemocnica zabezpečuje sama, nevyužíva externé firmy. Prípadné vyvodenie osobnej zodpovednosti je podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva v kompetencii nemocnice, tá sa však k tomu nevyjadrila.

Nemocnica dohodu o splátkach rešpektuje a sumu 1,5 milióna eur bude splácať tri roky. „Uzavreli sme s ministerstvom zdravotníctva dohodu o splátkach, ktorou sme sa zaviazali predmetnú čiastku uhradiť,“ povedala Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin. Prevádzku nemocnice by to nemalo ovplyvniť. „Tento záväzok nebude mať žiadny dopad na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a pacienti ho nijako nepocítia,“ dodala Kapustová.

Projekt dostavby chirurgického pavilónu si vyžiadal investíciu 15 miliónov eur, okrem eurofondov bola časť peňazí aj zo štátneho rozpočtu a piatimi percentami sa spolupodieľala i nemocnica, sumou 750-tisíc eur. Po zistených pochybeniach bude jej príspevok o dosť vyšší, keďže musí z európskeho príspevku vrátiť 1,3 milióna eur a z prostriedkov štátneho rozpočtu 230-tisíc eur.

Nový chirurgický pavilón otvárala Univerzitná nemocnica v Martine pred piatimi rokmi za účasti vtedajšieho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Bola to v tom čase pre martinskú nemocnicu, kde sa vzdelávajú aj budúci lekári, najväčšia investícia.

Výstavba trvala dva roky. Nemocnica získala najmodernejšie priestory, prístroje a 94 plne vybavených lôžok, okrem chirurgických odborov aj pre transplantačné centrum a kliniku anestéziológie a klinickej medicíny.

Chirurgický pavilón pomenovali po profesorovi Pavlovi Šteinerovi, ktorý v nemocnici pracoval 23 rokov. Patril k zakladateľom slovenskej kardiochirurgie, ako prvý na Slovensku urobil plánovanú operáciu srdca.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Úrad pre verejné obstarávanie #Univerzitná nemocnica v Martine