Nespokojné zdravotné sestry napísali premiérovi

Počty zdravotných sestier na Slovensku stále klesajú. Za posledných desať rokov ich odišlo desaťtisíc. Uvádzajú to v otvorenom liste premiérovi Robertovi Ficovi nespokojné sestry.

09.02.2017 14:00
debata (21)

Zdravotná starostlivosť o chorých je podľa nich na viacerých miestach už dnes neudržateľná. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek v liste tvrdí, že Slovensko je jedinou krajinou Európskej únie, v ktorej sa od roku 2000 počet sestier znižuje. „V roku 2000 bolo u nás takmer 40 077 sestier, v súčasnosti ich nie je ani 31-tisíc,“ píšu odborárky.

Ak sa to nezmení, zdravotná starostlivosť dosiahne podľa združenia alarmujúci stav. „Počet obyvateľov, ktorí potrebujú liečbu, dramaticky rastie, pričom počet sestier, ktoré vykonávajú značnú časť zdravotnej starostlivosti, naďalej klesá,“ povedala predsedníčka združenia Monika Kavecká.

Štatistika OECD podľa nej uvádza, že dnes je počet sestier na tisíc obyvateľov na úrovni 5,75, v roku 2000 to bolo 7,43, pritom priemer OECD je 8,7. Príčinu nízkeho počtu sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku je podľa odborárok nevyhnutné hľadať v ich neadekvátnych pracovných podmienkach a platovom ohodnotení.

Ministerstvo zdravotníctva upozornilo, že podľa analýzy, ktorú vypracoval Inštitút zdravotnej politiky, na Slovensku chýba 1 925 zdravotných sestier. Štatistika OECD nie je podľa ministerstva presná. „Údaje za Slovensko o odborne spôsobilých sestrách boli pôvodne nesprávne porovnávané s výrazne širšou skupinou sestier, kde sú okrem praktizujúcich sestier evidované aj sestry pracujúce na iných ako zdravotníckych pozíciách,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová sa proti analýze inštitútu ohradila. Podľa nej ministerstvo týmito údajmi zavádza verejnosť. „Číslo dvetisíc je len zbožným želaním koaličných politikov,“ myslí si Lazorová. Poznamenala, že v nemocniciach sú aj také oddelenia, kde sa sestra musí starať aj o 30 pacientov. „Veď to je každému jasné, že sa jedna osoba nemá šancu postarať o 30 ľudí,“ skonštatovala prezidentka komory.

Lazorová tiež pripomenula, že OECD je medzivládna organizácia tridsiatich piatich ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta a pre svoje štatistiky používa podklady, ktoré má z oficiálnych zdrojov jednotlivých štátov.

Člen prezídia komory Milan Laurinc doplnil, že ešte začiatkom januára tohto roka na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Tomáš Drucker tvrdil, že v systéme chýba približne šesťtisíc sestier. Minulý rok v auguste na pracovnom rokovaní komore odovzdal materiál, kde bolo číslo 7 315. „Je naozaj veľmi zvláštne, že minister zdravotníctva kde zohnal tie tisíce sestier. Stiahol ich zo zahraničia alebo má čarovnú paličku?“ pýta sa Laurinc. Rezort má podľa hovorkyne Eliášovej záujem o probléme s komorou aj odbormi debatovať.

Ministerstvo plánuje stav s nedostatkom sestier riešiť. Pripravilo zmenu legislatívy, v ktorej posilňuje kompetencie zdravotníckych asistentov, aby mohli prevziať niektoré činnosti sestier. Zmena by mala platiť od januára tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry