Holjenčík čelí podozreniam z konfliktu záujmov

Strana SaS podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Liberáli sú presvedčení, že "hlas podobný" hlasu bývalého predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka radil spoločnostiam podnikajúcim v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií.

09.02.2017 13:00
Jozef Holjenčík Foto: , ,
Bývalý šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.
debata

„Rovnako navádzal dodávateľov vodárenských spoločností k podvodnému konaniu a machináciám pri cenotvorbe a nepriamo podmieňoval možnosť zvýšenia distribučných poplatkov znaleckým posudzovaním jemu blízkymi osobami,“ uviedol tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

Podľa strany SaS vzniklo podozrenie, že mohlo dôjsť k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa v zmysle Trestného zákona. „Žiadame, aby vyšetrovateľ príslušného riaditeľstva Policajného zboru začal v tejto veci konať a celú vec prešetril,“ konštatoval Galek.

Informáciu o možnom konflikte záujmov v prípade Jozefa Holjenčíka priniesla televízia TA3, ktorá uviedla, že bývalý predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík je podozrivý, že mohol mať vplyv na firmu, ktorú predtým vlastnil. Znalecká spoločnosť JHS údajne radila vodárenským a energetickým spoločnostiam, ako môžu preceňovať už raz odpísaný majetok.

V stredu prijal bývalého šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka prezident SR Andrej Kiska. Stretnutie sa uskutočnilo na jeho vlastnú žiadosť. „Prezident si vypočul dôvody abdikácie a vyjadril sklamanie nad vzniknutou situáciou,“ informovala kancelária prezidenta SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Jozef Holjenčk #SASKA