Brodňania o prístup k domom neprídu

Povodniam v žilinskej mestskej časti Brodno má zabrániť regulácia potoka, mesto o ňu žiadalo po opakovaných povodniach už pred šiestimi rokmi. Zároveň sa vyriešil aj iný problém s mostíkmi a lávkami, ktoré vedú ponad potok ako jediný prístup k viacerým domom.

11.02.2017 10:00
brodno, žilina, potok, mosty Foto: ,
Mostíky ponad potok v Brodne.
debata (2)

Počas prác ich treba odstrániť, no nové už nik nechcel postaviť. Napokon sa dohodli tak, že potok zregulujú vodohospodári a mostíky postaví mesto.

Potok tečie tesne pred pozemkami obyvateľov Brodna, bez mostíkov by sa k nim, a teda ani domov, nedostali. Jednoduché premostenia si mnohí postavili takmer pred polstoročím, keď budovali aj rodinné domy. S tým, že si ich majú teraz vybudovať nanovo a na vlastné náklady po skončení regulácie potoka, však nesúhlasili. „Dostávam dôchodok pár eur, z toho na ten mostík nenašetrím,“ vysvetľovala dôchodkyňa z Brodnianskej u­lice.

Spočiatku lávky nechcela budovať samospráva ani vodohospodári, čo skomplikovalo plány na úpravu potoka. Niektorí ľudia totiž odmietli dať súhlas s dočasným alebo aj trvalým záberom častí ich pozemkov, ktoré sú pre reguláciu potrebné. „Napokon sme ich presvedčili, nech zmluvy podpíšu s dodatkom, že ich súhlas platí za podmienky, že premostenia vybuduje Slovenský vodohospodársky podnik alebo mesto,“ pripomenul žilinský mestský poslanec Ján Pažický.

To, že treba mostíky pre úpravu potoka zbúrať, má svoje opodstatnenie. „Dočasné zrušenie premostení si vyžiadala ich nedostatočná prietočnosť, respektíve nové trasovanie koryta. Novorealizované  premostenia a lávky sú dimenzované na dostatočnú kapacitu previesť návrhové prietoky,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

Vodohospodári a žilinská radnica sa napokon dohodli tak, že spodnú časť – opory na osadenie mostovky – vybuduje štátny podnik a premostenia dá spraviť mesto. „Vybudovanie nových lávok projekčne aj finančne zabezpečí mesto Žilina. Celkovo je 21 premostení, z toho mesto financuje 20 premostení – tri mosty, jeden rúrový priepust a lávky,“ potvrdil hovorca Žiliny Pavol Čorba s tým, že predpokladaná investícia je 320-tisíc eur. Most, ktorý mesto do svojej investície nezahrnulo, je v správe železníc.

Regulácia potoka má stáť takmer 1,8 milióna eur. Kedy sa práce začnú, bude závisieť od vydania stavebného povolenia. „Následne prebehne verejné obstarávanie na dodávateľa stavby,“ dodal Machava.

Potok sa tiahne pozdĺž Brodnianskej ulice, popri záhradách, domoch i škole. Ináč malý a úzky tok v čase prívalových dažďov už neraz narobil veľké škody, zaplavené boli záhrady, pivnice, školské ihrisko aj ulica. Za posledných 15 rokov povodne potrápili Brodno štyrikrát, naposledy v lete 2014.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mosty #Žilina #potok #povodne #lávka