Výbor neodporúča novú voľbu kandidátov na ústavných sudcov

Ústavnoprávny výbor parlamentu neodporúča predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi vypísať novú voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Výbor požiadal o stanovisko Danko.

09.02.2017 15:00
Andrej Danko, SNS, Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko požiadal Ústavnoprávny výbor parlamentu o stanovisko k voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.
debata (1)

Za takéto stanovisko hlasovalo šesť členov výboru z vládnej koalície, štyria opoziční poslanci boli proti a jeden sa zdržal hlasovania. Podľa ústavnoprávneho výboru by mala NR SR s vypísaním novej voľby počkať do rozhodnutia ústavného súdu o sťažnostiach nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov.

Člen výboru Alojz Baránik (SaS) v rozprave namietal, že parlament už má precedens, keď zvolil nového kandidáta na generálneho prokurátora napriek tomu, že predtým zvolený kandidát Jozef Čentéš podal na ústavný súd sťažnosť pre nevymenovanie prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Podľa predsedu výboru Róberta Madeja voľba kandidátov na generálneho prokurátora a ústavných sudov je iná. Prezident SR menuje generálneho prokurátora z jediného kandidáta, ale ústavných sudcov z viacerých kandidátov, preto sa prípad Čentéša nevzťahuje na tento prípad. Podľa Petra Kresáka (Most-Híd) Gašparovič nevymenovaním Čentéša porušil ústavu, ale NR SR mohla k novej voľbe pristúpiť, pretože Gašparovič kategoricky odmietol vymenovať Čentéša do funkcie. V prípade ústavných sudcov však podľa Kresáka Andrej Kiska neodmieta kategoricky vymenovanie zo zvolených kandidátov, ale avizuje, že chce počkať do rozhodnutia Benátskej komisie, ktorej odporúčanie sa očakáva v marci. Ak by podľa Kresáka Kiska kategoricky vymenovanie odmietol, porušoval by ústavu, ale parlament by mohol pristúpiť k novej voľbe.

Ústavnému súdu v súčasnosti chýbajú traja sudcovia. Kiska minulý rok odmietol vymenovať nových sudcov spomedzi zvolených kandidátov. Prezident požiadal koncom minulého roka Benátsku komisiu o stanovisko k vymenovaniu kandidátov ústavných sudcov, ktoré by mohlo byť známe 10. a 11. marca. Benátska komisia je skrátený názov Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva, ktorá je poradným orgánom Rady Európy. V ich kompetencii je posudzovať dodržiavanie ústavnosti členských krajín EÚ.

Prezident Andrej Kiska naposledy nevymenoval z pätice Eva Fulcová, Miroslav Ďuriš, Juraj Sopoliga, Mojmír Mamojka a Jana Laššáková žiadneho kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR. „Zistil som, že existujú závažné dôvody na nevymenovanie týchto kandidátov za sudcov,“ vyhlásil vtedy prezident. Predseda parlamentu Andrej Danko požiadal v auguste Kisku, aby prehodnotil svoje rozhodnutia o nevymenovaní ústavných sudcov, ten však na svojom rozhodnutí trvá. Traja kandidáti Eva Fulcova, Juraj Sopoliga a Miroslav Ďuriš podali v septembri na Ústavnom súde SR na Kisku sťažnosť. K nim sa pridal aj sudca Ján Bernát, ktorý svoju prvú sťažnosť stiahol, a teda prezident o ňom druhý raz ani nerozhodoval.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predseda NR SR #Ústavný súd SR #voľba ústavných sudcov