Kýbel nemusí mať k slobode ďaleko

Roky pátrania v zahraničí po mužovi, ktorý je spájaný s vraždami v podsvetí, množstvo výsluchov, to všetko teraz môže vyjsť nadarmo.

14.02.2017 07:00
debata (23)

Hoci Špecializovaný súd obžalovaného odsúdil, verdikt Najvyššieho súdu mu môže otvoriť dvere z väzenia.

Polícia hľadala Róberta L., v podsvetí nazývaného pre malý vzrast Kýbel, tri roky. Nakoniec ho vypátrala v Nemecku a vlani v marci ho Špecializovaný trestný súd aj s jeho kumpánmi poslal za mreže na doživotie. Špeciálna prokuratúra ho obžalovala už v roku 2015 v jeho neprítomnosti za šesť vrážd, ďalšie vraždy ešte vyšetruje.

Pred pár dňami senát Najvyššieho súdu rozhodol o odvolaní odsúdených. Podľa našich informácií rozsudok zrušil, sedieť v ňom mal aj Štefan Harabin. O čo sa sudcovia opreli, zatiaľ nie je oficiálne známe. Špecializovaný trestný súd tak musí v prípade znovu rozhodovať vrátane dokazovania. Podľa odborníkov na trestné právo to môže viesť k tomu, že sa údajný šéf mafiánskej skupiny sýkorovcov dostane po piatich rokoch väzby znovu na slobodu. Zopakuje sa tak prípad Mello?

Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa k rozhodnutiu Najvyššieho súdu nechce vyjadrovať pretože do pondelka nedostal jeho rozhodnutie. "Zatiaľ sme nedostali písomné rozhodnutie z Najvyššieho súdu,“ potvrdila v pondelok hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Hovorca Najvyššieho súdu na otázky Pravdy neodpovedal.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Súdy v Kýbli.

Odborníčka na trestné právo, rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská upozorňuje, že ak bude vec rozhodovať nový senát Špecializovaného súdu, tak podľa Trestného poriadku musí začať aj nové dokazovanie. To znamená nové výsluchy svedkov a vec sa môže naťahovať. „Teoreticky aj prakticky môže nakoniec obvinený skončiť po určitom čase na slobode,“ hovorí Kurilovská. Aký čas strávený vo vyšetrovacej väzbe sa bude rátať Róbertovi L., záleží podľa Kurilovskej od toho, koľko času strávil v cele v predsúdnom a súdnom konaní. Či to bude 5 rokov, alebo len polovica.

Súd vlani v marci udelil výnimočné tresty odňatia slobody na doživotie vtedy aj ďalším dvom členom zločineckej skupiny, Jozefovi R. a Ivanovi C., zvanému Vinco. Obžaloba mužov vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 členov bratislavského podsvetia Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara – a zo zločinu za­loženia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Polícia preveruje informácie, že popráv by mohlo byť až 23.

Kýbla zadržali v roku 2015 koncom októbra vo fitnescentre v centre Kolína nad Rýnom, odvtedy sedí vo väzbe na Slovensku. Bol sám, mal falošné doklady a nebol ozbrojený. Dovtedy sa ukrýval u svojej známej. Na úteku bol od začiatku roka 2012, prvý zatykač naňho vydali v lete toho roku, postupne pribudli ďalšie.

Medzi najznámejšie prípady, keď podozrivého súdy odsúdili a potom oslobodili, patrí kauza Karola Mella. Ten je od mája 2011 na úteku a skrýva sa v Belize.

Ešte v roku 2007 ho polícia obvinila z vraždy ženy a desaťročného chlapca v Moste pri Dunaji pri vybavovaní si účtov mafie. Na Slovensko priviezli Mella z Poľska, kde ho vypátrali v apríli 2011. Po mesiaci Krajský súd v Bratislave rozhodol, že väzba je nezákonná a nariadil jeho prepustenie. Okresný súd vzápätí rozhodol o novej väzbe. V máji 2011 odvolací súd jeho rozhodnutie opäť zrušil. Mello  vyšiel na slobodu. Hoci tvrdil, že neutečie, nestalo sa tak. Polícia ho v spolupráci s Interpolom vypátrala až v Belize v júli 2012. Odvtedy sa pokúšajú slovenské úrady o jeho vydanie na Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Špecializovaný trestný súd #Kýbel