U Bašternáka vykonala polícia raziu. Ide o Bonaparte

Polícia v utorok ráno zasahovala u známeho podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Policajné auto bolo tiež v areáli bytového komplexu na bratislavskej Tupého ulici, kde sídlia Bašternákove firmy.

14.02.2017 08:43 , aktualizované: 14:38
polícia, policajná razia, bašternák, Foto: ,
Polícia zasahovala u podozrivého podnikateľa druhýkrát za pol roka.
debata (60)

Vo veci je Bonaparte

„Procesné úkony sa vykonávali v trestnej veci týkajúcej sa stavby Bonaparte. Vzhľadom na stav konania, keďže prebieha vyšetrovanie, nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie,“ reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Polícia bola trochu konkrétnejšia. „Policajti vykonali päť domových prehliadok a jednu prehliadku iných priestorov a pozemkov, kde bol dôvodný predpoklad zaistenia listinných dôkazov, ktoré by mali mať súvislosť s vyšetrovaním vo veci podozrenia z daňových trestných činov. Z dôvodu prebiehajúcich procesných úkonov v súčasnej dobe nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ reagoval hovorca Policajného prezídia Martin Wäldl.

Policajnú raziu v bytovom komplexe na Tupého ulici vykonali už vlani júni. Policajti boli v tom čase na mieste približne štyri hodiny. Mali si prísť po účtovníctvo Bašternákových firiem. Z priestorov si odniesli počítač, následne vykonali domovú prehliadku u účtovníčky. Polícia a prokuratúra vyšetrovala Bašternáka na konci vlaňajšieho roka, ako a či vôbec mohol zarobiť 12 miliónov, a tiež, či nie je jeho majetok nelegálny.

Kontroverzného podnikateľa spájajú s podozreniami z daňových podvodov a v minulosti ho vyšetrovala bratislavská okresná prokuratúra. Finančná správa už v roku 2013 nadobudla podozrenie, že sumu mohol podnikateľ zaplatiť len naoko, aby získal späť daňovú vratku dva milióny eur. Pre kauzu Bašternák opozícia žiadala odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je údajne s Bašternákom prepojený.

Prokuratúra sa pre majetok Bašternáka obrátila na políciu

Pre majetok Ladislava Bašternáka sa prokuratúra obrátila na finančnú políciu. Potvrdil to hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek. Podnikateľ doručil na základe výzvy 19. januára na Okresnú prokuratúru Bratislava I vyjadrenie s prílohami, ktoré by malo vysvetľovať niektoré otázky súvisiace s jeho majetkom. Prokuratúra ho podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku žiadala, aby predložil doklady o tom, akým spôsobom nadobudol špecifikovaný majetok a rovnako uviedol aj hodnotu tohto majetku.

„Dozorujúca prokurátorka po tom, čo sa oboznámila s vyjadrením Ladislava B., požiadala finančnú políciu o preskúmanie skutočností, ktoré vyplynuli z doručeného vyjadrenia,“ vysvetlil hovorca.

Podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ak prokurátor považuje za potrebné podnet doplniť alebo vykonať ďalšie preskúmavanie príjmov, hodnoty majetku a spôsobu nadobudnutia majetku osoby, požiada o doplnenie alebo ďalšie preskúmanie finančnú políciu. Finančná polícia je povinná žiadosti prokurátora v určenej lehote vyhovieť.

O tom, že prokuratúra žiada od Ladislava Bašternáka informácie o jeho majetku, informoval ako prvý denník Nový čas 31. decembra. Ten vtedy pripomenul, že po prešetrení sa celý prípad môže dostať na súd. Ak podnikateľ nebude vedieť preukázať to, že majetok nadobudol legálnou cestou, tak ten môže prepadnúť štátu. „Prepáčte, k ničomu, čo sa týka vyšetrovania, nebudem a ani nemôžem odpovedať,“ reagoval v decembri na otázky denníka podnikateľ.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #policajná razia #kauza Bašternák #Bonaparte