SND čelí oznámeniu kotlebovcov za hru o rómskom dievčatku

Inscenáciu na motívy podpaľačského útoku vo Vítkove na Opavsku pripravilo Slovenské národné divadlo pre študentov ako príklad extrémizmu.

14.02.2017 10:52
Natalka - projekt proti extremizmu Foto: ,
Inscenácia Natálka je súčasťou projektu SND Divadlo proti extrémizmu.
debata

Po predstavení na jednom z gymnázií tento mesiac kritici projektu podali trestné oznámenie pre podozrenie z hanobenia rasy, národa a presvedčenia. SND v reakcii uviedlo, že ide o snahu zastrašiť učiteľov, aby divadelníkov nepozvali do škôl.

Program SND vznikol ako reakcia na povolebný vývoj, keď sa do parlamentu dostali ľudia s extrémistickými názormi. Dokumentárne divadlo pod názvom Natálka je prvé z dvojice projektov SND, ktorých cieľom je spolu s debatami so študentmi upozorniť na nebezpečné názory v slovenskej spoločnosti.

Po vystúpení divadelníkov na jednej zo škôl v meste Pezinok neďaleko Bratislavy dostala slovenská prokuratúra najmenej dve trestné oznámenie na projekt Natálka. Jeden z nich podal Anton Čulen, neúspešný kandidát Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) na post ombudsmana.

Čulen v podnete, ktorý zverejnil na internete, uviedol, že maskovaná postava v hre napíše na tabuľu napríklad nápis „Do plynu“ a nakreslí hákový kríž a že počas inscenácie je hákový kríž prekrytý soškou Panny Márie ako náboženského symbolu. Prokuratúru žiadal o preverenie, či týmto konaním nebol spáchaný trestný čin.

„Zmyslom projektu je vytvoriť priestor k úvahe o tolerancii a láske k blížnemu. Keď niekto podal podnet na generálnu prokuratúru, tak sa snaží toto predstavenie zdiskreditovať a zastaviť,“ reagovalo vo vyhlásení SND. Cieľom kritikov je podľa SND zabrániť tomu, aby sa inscenácia dostala medzi mladých ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #extrémizmus