Poslanci nezobrali na vedomie správu ombudsmanky

Poslanci NR SR v utorok nezobrali na vedomie mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorú minulý týždeň ombudsmanka uviedla v pléne parlamentu.

14.02.2017 12:32
Jana Dubovcová, ombudsmanka Foto: ,
Ombudsmanka Jana Dubovcová
debata (20)

Za správu hlasovalo 63 poslancov. V správe, v ktorej sa Dubovcová zaoberá resocializačnými centrami, uvádza, že súčasný systém starostlivosti o deti umožňuje profesionálnemu rodičovi, ktorý je zároveň aj riaditeľom detského domova, udeliť si výnimku, na základe ktorej sám sebe zverí do starostlivosti neobmedzený počet detí aj vo veku do jedného roka.

„To je v rozpore s najlepším záujmom dieťaťa. V rozpore s najlepším záujmom dieťaťa je aj to, že v takýchto prípadoch za kvalitu poskytovanej starostlivosti zodpovedá profesionálny rodič riaditeľovi detského domova, teda sám sebe,“ uvádza v správe Dubovcová, podľa ktorej tak chýba nezávislá kontrola poskytovanej starostlivosti.

Zistenie verejnej ochrankyne práv v súkromnom detskom domove PETO ukázalo, že riaditeľka domova je zároveň aj konateľkou občianskeho združenia, ktoré je zakladateľom tohto detského domova, a súčasne je aj profesionálnou matkou, ktorá mala v starostlivosti súčasne aj štyri deti do jedného roka.

„Ak je teda zriaďovateľ detského domova, jeho riaditeľ a profesionálny rodič jedna a tá istá osoba, znamená to, že ak chce prekročiť počet zverených detí stanovený Vyhláškou MPSVR zo dňa 18. decembra 2008, stačí mu, ak ako riaditeľ detského domova požiada o súhlas zriaďovateľa detského domova, v tomto prípade teda samého seba,“ konštatuje ombudsmanka v správe.

Dubovcová v správe tiež konštatuje, že súdy, až na malé výnimky, neumožňujú dieťaťu byť priamo vypočuté v každom konaní, ktoré sa ho týka, a tiež takmer vôbec nevykonávajú osobnú kontrolu v zariadeniach, do ktorých deti umiestňujú.

Národnej rade SR odporúča ombudsmanka zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele upraviť tak, aby do resocializačného strediska mohli byť umiestnené deti až po riadnej diagnostike a detoxikácii, aby sa zvýšil počet povinných návštev v zariadeniach na výkon opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a aby neumožňoval kumuláciu funkcií na strane zriaďovateľa detského domova, jeho riaditeľa a profesionálneho rodiča.

Navrhuje tiež znížiť počet detí na jedného profesionálneho rodiča a zabezpečiť alternatívu k ústavnej starostlivosti. V správe tiež žiada, aby bol pri umiestňovaní dieťaťa do sociálnej starostlivosti vždy zohľadnený jeho názor a aby resocializačné strediská pracovali pod dohľadom odborného garanta.

V tejto súvislosti je tiež nutné sprísniť požiadavky na počet, kvalifikáciu a vhodnosť odborného personálu v detských domovoch a v resocializačných strediskách. V neposlednom rade navrhuje vypracovať záväzné štandardy, ktoré budú jasne, zrozumiteľne a detailne určovať, akým spôsobom sa vykonáva kontrola v týchto zariadeniach.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #NR SR